Pawn Sacriface DVD

PawnsacrificedvdFör ett par dagar sedan hade SF release på amerikanska dramat “Pawn Sacrifice” på DVD. Av någon anledning finns ingen blu-ray utgåva, men jag har i varje fall sett filmen, som jag tycker är riktigt bra och inte bör missas. Filmen som är baserad på en sann historia om Bobby Fischer, ansedd som den bäste schackspelaren genom tiderna utspelar sig under det kalla kriget.

Det som bjuds på här är lite grand av Rocky 4 vid shackbordet. Stora schyssta jätten USA mot stora stygga vargen Sovjet i en kamp om herraväldet. Men nu är det inte i boxningsringen det hela ska avgöras, utan vid schackbordet. Kombatanterna är amerikanen Bobby Fischer mot ryssen Boris Spassky i en legendarisk match som gick av stapeln 1972 i Reykjavík på Island. Neutral plan så att säga och detta har att göra med att det så kallade ‘Kalla Kriget’ rådde.

Århundradets match som den kallades var förstasidesstoff under flera veckor och följdes av människor över hela världen. Samtidigt som det ska göras upp om världsmästartiteln tvingas Bobby Fischer kämpa mot sina egna inre demoner, som tar över mer och mer. Inför det andra partiet krävde Fischer bland annat att alla kameror i lokalen och de främsta åskådarraderna skulle tas bort för de störde honom. När arrangörerna inte kunde godta detta krav, lämnade Fischer walk-over till det andra partiet och låg då under med 2-0. Fischer övervägde att helt lämna Island men spektaklet gick vidare. Inför tredje partiet var Fischer återigen missnöjd med spelmiljön och krävde att få spela i ett rum utan åskådare och TV-kameror.

Fischer drog sig tillbaka från schackvärlden efter matchen i Reykjavik och vid denna tid levde han i Pasadena och var associerad med en amerikansk undergångssekt kallad Worldwide Church of God. Han höll låg profil och gav inga intervjuer. Med tiden blir han allt mer ‘galen’.

Huvudrollen som Bobby Fischer spelas av Tobey Maguire och det Sovjetiska imperiets schackgeni Boris Spassky, spelas av Liev Schreiber. Osarsnominerade Steven Knight har skrivit manus och det hela regisseras av Oscarsvinnaren Edward Zwick.

När det gäller underhållning är väl inte shack det första man går i gång på. Men för den delen går det inte att låta bli att tycka att det här är riktigt spännande och intressant när storpolitik avgörs vid spelbordet, samtidigt som vi får ett porträtt nedtecknat av en människa på väg mot mentalt förfall. Pawn Sacrifice är mycket skickligt gjord, med bra känsla för den tid som rådde. Vi får följa Bobby Fischer från det att han som liten grabb i Brooklyn sopar rent vid schakborden mot betydligt äldre motståndare. Det han vill är att utveckla sitt spel och bli världens bästa scahckspelare alla tider. Ju bättre han blir, dessto mer förstår de styrande i USA att det finns ett stort propaganda värde i hans framfart vid schackbordet och det uppstår en konflikt om vad han själv vill, kontra USAs regerings tyckande i frågan.

Matchen går i varje fall av stapeln och fram till dess har Pawn Sacrifice varit fullständigt lysande. Sedan tappar den en aning utan att för den skullen vara dålig. Filmen är välkomponerad och skådespeleriet är fantastiskt bra, så på det hela taget tycker jag Pawn Sarifice är väl värd sin 4/5 i betyg. Den placeras även i kategorin DVD/ Blu-ray tipset.

[wp_ad_camp_1]


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *