Murder On The Orient Express Gav En Oscar Till Sverige

OrientexpressenAlicia Vikander kan ju som bekant vinna en Oscar senare i år för sin roll i “The Danish Girl“. Om så blir fallet så blir hon den första svenska skådespelerskan efter Ingrid Bergman att vinna en Oscar. Ingrid Bergman nominerades hela 7 gånger och fick med sig 3 vinster, den senaste 1974 för sin roll i “Murder On The Orient Express“. En annan svensk superstjärna, Greta Garbo nominerades 4 gånger men vann aldrig, däremot fick hon en hedersOscar 1955 för sina filmgärningar, ett pris hon aldrig hämtade personligen. Lena Olin är den senaste av svenskor som Oscarsnominerats, det för sin roll i “Enemies: A Love Story” 1989. I februari får vi veta om Alicia Vikander skriver svensk filmhistoria.

När vi ändå är igång kan vi ta en titt på originaltrailern till Agatha Christies Mordet På Orientexpressen från 1974. En film med en stjärnspäckad ensemble och där Ingrid Bergman briljerar och nyper sin sista Osccar i karriären.

Vintern 1935. Ångvisslan tjuter när Orientexpressen dundrar fram på sin väg mellan Istanbul och Calais. Ombord frotterar sig de rika och berömda i prakten och överflödet. Mitt i natten stannar tåget till. Spåret är blockerat av snömassor. Intet ont anande fortsätter passagerarna att sova, men en av dem kommer aldrig att vakna upp igen. På morgonen hittas industrimagnaten Ratchett mördad med tolv knivhugg, fast kupen var låst. Nu gäller det för mästerdetektiven Hercule Poirot att snabbt lösa mysteriet innan ovädret bedarrat och gruppen upplöses. Alla hade motiv, alla är misstänkta – till och med butlern.“…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *