Trettondagsafton Med Miss Potter

I brist på annat ägnas dagens filmtittande åt det brittiska biografiska feelgooddramat “Miss Potter” från 2006. Historien handlar om Beatrix Potter, en av Englands mest kända barnboksförfattare, här spelad på ett utmärkt sätt av Renée Zellweger. Beatrix Potter föddes 1866 och växte upp i Bolton Gardens i Kensington, som vid den tiden var en fashionabel förort till London. Båda föräldrarna kom från den rika Lanchire släkten, som skapat sig en ansenlig förmögenhet genom bomullsindustrin under den industriella revolutionen.

Beatrix uppfostrades på det sätt som man ansåg att en flicka ur den högre medelklassen skulle uppfostras; hon togs om hand av en barnflicka och undervisades av en guvernant. Hon gavs också tillfälle att studera konst och målade redan som liten flicka. I sin barnkammare högst upp i huset, hade brodern Bertram och Beatrix flera sorters husdjur, bl.a. kaniner, möss, ödlor, en orm, en groda och till och med en fladdermus. Barnen studerade djuren noga och ritade av dem med stor exakthet.

Varje sommar hyrde familjen sommarhus, antingen i södra Skottland eller i det engelska Sjödistriktet, där Beatrix kunde ägna timmar åt att studera naturen och de vilda djuren i dess rätta omgivning. Beatrix ville försörja sig som botaniker och såg sina bilder som naturvetenskap, men lyckades som kvinna aldrig ta sig in i det mansdominerade vetenskapsetablissemanget. Istället började hon sälja sina bilder som bokillustrationer och gratulationskort. Hon underhöll gärna sin umgängeskrets med illustrerade små berättelser. I september 1893 var Beatrix på semester i Pertshire, och ritade en saga om en kanin som hette Peter åt en familj som hon kände. Sonen i familjen hade varit sjuk en tid och behövde muntras upp. Berättelsen om Peter Rabbit (Pelle Kanin) skulle komma att bli Beatrix första mycket framgångsrika sagobok.

Några år senare bestämde sig Beatrix för att försöka få den lilla berättelsen publicerad. Hon vände sig till sju olika förlag, som alla refuserade hennes bok. Då bestämde hon sig för att ge ut boken på egen hand och lät trycka 250 exemplar som hon sålde till vänner och bekanta.

Beatrix Potter var en modig fritänkande kvinna som kämpade hårt mot dåtidens alla konventioner. Mot alla odds lyckades hon i det manschauvinistiska viktorianska England göra succé som författare och illustratör till de klassiska barnböckerna om Pelle Kanin. Sitt privatliv var Beatrix Potter mycket förtegen om. “Miss Potter” har inspirerats av Beatrix Potters liv och hennes tragiska kärlekshistoria med sin förläggare Norman Warne, här spelad av Ewan McGregor. I rollen som Millie Warne ser vi Emily Watson.
Beatrix Potter avled den 22 december 1943. Hon var då 77 år gammal.

[wp_ad_camp_1]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *