Kvinnans Plats Är I Hemmet… I Fröken Frimans Krig 2

På juldagen är det premiär på andra säsongen av Fröken Frimans Krig och återigen får vi se skådespelaren Sissela Kyle som den älskade karaktären Dagmar Friman. Den här säsongen genomsyras av kampen för kvinnlig rösträtt, en kamp som initieras av Fröken Friman. Som vi ser i den korta videosnutten är det vissa som anser att kvinnans plats den är i hemmet.

Det kan tyckas som’stenåldern’, men faktum är att det är mindre än hundra år sedan kvinnor inte tilläts delta i allmänna val i Sverige. Den 24 maj 1919 beslutade man i Sverige att införa lika och allmän rösträtt för kvinnor och män, när det gällde val till riksdagens andra kammare i plenum. År 1921 genomfördes dock det första valet till andra kammaren där kvinnor deltog. Om man nu tycker att vi var sega i Sverige, så var det än värre i Schweiz. Där infördes kvinnlig rösträtt så sent som 1959 och på federal nivå 1971 och hör och häpna, i Liechtenstein så sent som 1984 och med det var man sist i europa. Var det någon som sa att det har varit lätt att vara kvinna?…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *