The Hateful Eight Är Inspelad I 70 MM

hatefulposterPersonligen väntar jag med glädje in kommande westernäventyret ”The Hateful Eight”, som utspelar sig i ett vintrigt Wyoming under tiden strax efter amerikanska inbördeskriget. Filmen fokuserar på spänningen mellan en grupp människor instängda efter en snöstorm efter att en diligens kommit från sin rutt. Här kan ni läsa mer om filmen och titta på filmklipp och trailer.

Den 13 januari 2016 får Quentin Tarantinos kommande westernepos Sverigepremiär och det unika med den i dagens filmvärld är att den kommer att visas i filmformatet 70 mm, vilket är riktigt vid film enligt ‘gammal’modell. Frågan är om vi i dagens *Biostadsvärld’ har salonger och dukar för det. Här i Östersund där jag bor hade vi en biosalong typ den som det pratas om i videon nedan, med stor foaje, superstor duk och en salong med plats för flera hundra. I dag är den riven och vill man gå på bio så är det som sagt Biostaden som gäller och där finns inget som kan jämföras med gamla hederliga Röda Kvarn.

Vidfilmssystemet 70 mm kom i början på 50-talet för att bemöta hotet mot biograferna när TV började bli var mans egendom. Inspelningsformatet skedde egentligen på 65 mm negativ, men ytterligare 5 mm behövdes på visningskopiorna för att få plats med alla magnetspåren för ljudet. Sista filmen som spelades in i detta format var “Airport“(Flygplatsen) som kom 1969 med svensk premiär året därpå. Med några ytterst få undantag har inga nya spelfilmer spelats in i något 70 mm system sen början på 70-talet. Men det ändrar alltså Quentin Tarantino på och han brinner verkligen för det han gör och vill att det ska vara fest att gå på bio. Och fest det var det förr när det var dags att gå och se en stor filmpremiär, man till och med klädde upp sig för tillställningen.
Här får vi ett stycke filmhistoria från teamet bakom The Hateful Eight…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *