Insidan Ut Blu-ray

InsidanUtI juletider kanske man går och funderar på att köpa film som julklapp. Varför inte då Disneys Pixars senaste succe’ “Insidan Ut“(Inside Out) som får hemmabiorelease den 7 december 2015. Jag har tittat igenom Disneys blu-ray utgåva av filmen och konstaterar att vi här har ett fantasifullt animerat mästerverk som bara Disney-Pixar kan leverera. Senast jag såg något ‘tecknat’ i den här klassen var när “Råttatouille“(2007) och “Upp“(2009) hade premiär.

Man kan inte beskylla filmmakarna på Disney för att lida brist på fantasi. Med Insidan Ut har man skapat ett animerat fantasyverk med Alice I Underlandet stuk, totalt orealistiskt men underfundigt och rejält underhållande. Det är i 11-åriga Jennys huvud större delen av handlingen äger rum och där inne får vi även stifta bekantskap med små roliga animerade gubbar och gummor, så som Glädje och Vemod, Avsky, Ilska och Rädsla. Känslor vi alla bär på men som är särskilt starka i tidiga tonåren. Att växa upp är knepigt, det vet vi alla och för huvudkaraktären Jenny blr det extra kämpigt när jennys pappa får ett nytt jobb i stora staden San Francisco och familjen tvingas bryta upp från en trygg och ombonad tillvaro. Jenny och hennes känslor får nu kämpa med att anpassa sig till en helt ny stad, ett nytt hus och en ny skola och så klart blir det som med klassikern ketchupflaskan, lite FÖR mycket på en gång. Det hela leder till att det blir ett virrvarr av känslor i huvudkontoret, om man säger så och det blir nära tumultartat när huvudkontorets kontrollcentrum ska försöka lotsa Jenny genom tillvaron.

Låter det galat? Det är det också, men samtidigt är Insidan Ut en mycket rörande berättelse om barndomens svårigheter och igenkänningsfaktorn är stor både för barn och vuxna. Insidan Ut är en film som hela familjen kan se tillsammans med behållning och man bjuds på ren och skär berättarkonst med många skratt. Gillar man animerat är Insidan Ut ett måste och den passar som sagt utmärkt i en julklappsäck. Film är som bäst när det inte bara är underhållning för stunden, utan även bjuder på lite mera substans att ta på och det får vi här. När det gäller animerat generellt föredrar jag originalrösterna som oftast är riktigt bra och bättre än de dubbade. Här är det dock bra klass på de svenska med bland andra en lysande Ulla Skoog. Speltiden är på 94 minuter och som vanligt när det gäller Disney-Pixar, perfekt ljud och bild.

Insidan Ut får 5/5 i betyg av Cinemaholics och den får en given plats i kategorin DVD/Blu-ray tipset. Hyr eller köp, men missa den inte för allt i världen…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *