Black Or White Blu-ray

Image1I Dag måndag 23 november 2015 är det hemmabiorelease på DVD och Blu-ray för amerikanska dramat “Black or White“. Jag har sett Scanbox Entertainments blu-ray utgåva och konstaterar att här har vi en film som är riktigt välspelad och intressant. Duktige Mike Binder har skrivit manus och regisserar och att han kan bygga upp ett finstämt livsbejakande drama det har han tidigare visat med filmerna “The Upside of Anger“(2005) och “Reign Over Me“(2007).

Black Or White är som sagt synnerligen välspelad med en riktigt tight ensemle där de tunga namnen är Oscarsvinnarna Kevin Costner och Octavia Spencer, men vi får inte heller glömma bort underbarnet och superlöftet Jillian Estelle som här gör sin andra filmroll på vita duken och det med stor bravur. När filmen premiärvisades förra året i september på Toronto filmfestival fick den stående ovationer och publik och kritiker visste inte till sig av glädje. Nu får vi bara hoppas att den här lilla dramapärlan inte försvinner i mängden och mediabruset, utan når många ute i stugorna.

Image2Kevin Costner spelar Elliot Anderson som tillsammans med sin fru har tagit hand om sitt lilla barnbarn Eloise ända sedan hennes mamma tragiskt dog under förlossningen. När så Elliots fru omkommer i en tragisk olycka är det bara han och flickan kvar. För Elliot är det självklart att han skall fortsätta ta hand om Eloise, men Eloises farmor Wee-Wee, spelad av Octavia Spencer, dyker nu upp och kräver delad vårdnad. När hon inte får som hon vill bestämmer hon sig för att pröva det hela rättsligt, vilket gör konflikten ännu större, ännu svårare. Dessutom vill flickans biologiska pappa, drogmissbrukaren Jeremiah Jeffers(Anthony Mackie) som nu anser sig fått ordning på livet ha ett ord med i bilden. Men i grunden finns dock kärleken till familjen representerad hos bägge sidor, och det visar sig att när det kommer till relationer, är ingenting svart eller vitt.

Image3Trots det tunga ämnet med en vårdnadstvist i centrum så är Black Or White inte någon tragisk “Kramer Mot Kramer” historia, utan en varm och hoppingivande berättelse med många stänk av feelgood på sig. Återigen, tjatigt kan tyckas, men Black Or White är mycket välspelad och lever på sina duktiga skådespelare och en fantastiskt välskriven dialog. Feelgoodkänslan ligger som sagt på lur lite här och där och pekar på vikten av att ha starka familjeband och människor omkring sig att älska. Även om humorn inte är det centrala i Black Or White så finns den med på ett hörn och har sin givna plats i flera underhållande scener. I det stora hela är Black Or White en pärla som måste ses av alla som gillar välkomponerade dramer med feelgood känsla och betyget från Cinemaholics blir en solklar 4/5 och en given plats i kategorin DVD/Blu-ray tipset. Hyr eller köp den! Själv kommer jag att se om den inom en snar framtid.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *