Krigets Unga Hjärtan – Favorit i Repris

Ni missar väl inte repriseringen av “Krigets Unga Hjärtan” på SVT? Serien som sändes första gången sommaren 2013 hyllades och skapade massiv debatt när den sändes i Tyskland och personligen tycker jag den är en av de bättre serierna om krigets vansinne, nästan i samma klass som HBOs “Band Of Brothers” och “The Pacific“. Krigets Unga Hjärtan ligger nu ute på SVT Play och finns även utgiven på DVD av Atlantic Films.

krighjärta3

Krigets Unga Hjärtan är en påkostad serie där tapperhet och mod, men också svek av ideal, övertygelser och medmänsklighet lyfts fram under andra världskrigets andra och brutalare hälft. Karaktärerna är fiktiva, men man har genomfört ett gediget researcharbete och lagt ned stor möda på att säkerställa den historiska korrektheten. När serien visades i Tyskland följdes den av över 7 miljoner tyskar och blev omåttligt populär bland unga och den hyllades och anses vara en vändpunkt i den tyska tv-historien, för dess belysande av krigets effekter på individnivå.

Krigets Unga Hjärtan har kostat 14 miljoner euro att producera och innehåller allt man kan begära av en miniserie, med spänning, kärlek, action och med karaktärer man kan ta till sig och känna för. Ett varningens tecken bör dock höjas för känsliga tittare! Serien är stundtals rå och brutal och skildrar krigets vanvett osminkat och ärligt.

I tre långfilmslånga avsnitt får vi följa Wilhelm, hans yngre bror Friedhelm, Charlotte, Viktor och Greta om skiljs åt sommaren 1941 i Berlin. De fem vännerna är övertygade om att kriget kommer att vara över till jul och lovar varandra att de ska återförenas innan dess. Men de anar inte hur de ofattbara upplevelserna och fasorna under de kommande krigsåren kommer att förändra dem i grunden.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *