Hellre Än Bra…

Cinemaholics börjar dagen med att lägga fokus på två kommande tragikomiska dramafilmer om en kvinna som sjöng hellre än bra. Bägge filmerna är baserade på Florence Foster Jenkins(1868-1944) liv. Historien om Florence Foster Jenkins, en rik arvtagerska i New York, som trots sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga drömmer om att bli en stor operasångerska är en fascinerande berättelse.

Den amerikanska ”sopranen” kunde bekosta sin sångkarriär och grammofoninspelningar tack vare sitt arv. Hennes sista konsert framfördes på New Yorks ledande scen – Carnegie Hall, drygt en månad före hennes död 1944. Genom sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga blev hon musikhistoriens stora oefterhärmliga skräckexempel, själv var hon dock övertygad om sin storhet som sångkonstens näktergal och gav ett antal konserter, som bevisligen roade publiken.

fjenkinsDen amerikanska storfilmen “Florence Foster Jenkins” får biopremiär under 2016 och distribueras i Sverige av SF.

I rollen som ‘operdivan’ agerar Meryl Streep och hennes manager och sedemera äkta make, St. Clair Bayfield, spelas av Hugh Grant. Rebecca Ferguson, som är på väg mot sitt riktigt stora genombrott i Hollywood, står för det svenska inslaget i filmen. Tvåfaldige brittiske Oscarsnominerade Stephen Frears står för regin. Här finns ingen trailer ännu, men den är på ingång så håll ögonen öppna.

Till saken hör att Florence Foster Jenkins liv även inspirerat till den franska filmen “Marguerite“, som får biopremiär under hösten och redan har premiärvisats på ett par filmfestivaler. Här hann fransoserna alltså före, surt sa räven!

Marguerite är ren fiktion och utspelar sig i Paris under det glada 20-talet. Marguerite Dumont är en rik kvinna, älskare av musik och opera. Hon älskar att sjunga för sina vänner, även om hon inte är en bra sångare. Både hennes vänner och hennes man har låtit henne hållas i sin fantasi. Problemet börjar när hon beslutar att uppträda inför en riktig publik. Här finns en trailer, dock utan svensk text, men vi får i varje fall en hum om Florence Foster Jenkins bristande självinsikt.

Brist på självinsikt är aldrig bra och det går inte att låta bli att tycka att hennes liv känns aningen tragiskt. Hennes grammofoninspelningar finns kvar och visar på vad alla hörde, utom hon själv.

Stillbild: Meryl Streep och Hugh Grant i ‘Florence Foster Jenkins’.
©Pathé, BBC Films.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *