The Water Diviner Blu-ray

4Det senaste året har det kommit en hel del serier och flera långfilmer om första världskriget. Förståeligt då det var jubileum 2014 och hundra år sedan’the great war’ bröt ut. En film jag fastnat för på senare tid är nyligen utgivna “The Water Diviner“, Australiens bidrag till ämnet och faktiskt även Russell Crowes regidebut. En första genomtittning av Universal Pictures blu-ray utgåva gav kvitto på att här är en film att se om igen framöver.

Tiden är första världskriget och fyra år efter det förödande slaget vid Gallipoli i Turkiet. Russell Crowe spelar den australiske jordbrukaren Connor vars tre söner rapporterats som saknade efter slaget. Livet har gått sin gilla gång på farmen men ovissheten om vad som hänt pojkarna har tärt på familjen och speciellt Connors fru lider av svåra psykiska problem. Connor själv har så smått accepterat läget och förstått att de tre sönerna för alltid är borta. Dock får han leva med förebråelserna från sin fru som anser att han inte gjort vad han kunnat för att hitta pojkarna.

Efter en traumatisk händelse på gården bestämmer sig Connor för att uppfylla sin frus önskan och ger sig i väg till Istanbul för att ta reda på vad som hänt sönerna. Där tar han in på ett hotell som ägs av den vackra turkiska kvinnan Ayshe(Olga Kurylenko), vars man förmodligen dött under kriget. Hon har inte mycket till övers för australiensare då dessa har varit en motpart i kriget mot turkarna, men med tiden får hon en ökad förståelse för Connor när hon blir insatt i hans sökande och mer och mer fördjupas deras relation. Den kärlek som börjar spira mellan de bägge blir inte av det okomplicerade slaget, så inte heller Connors letande efter sönerna.

Nu är The Water Diviner inte en krigsfilm i egentlig mening, som man kan få för sig när Russell Crowe är med i bilden. Här ligger fokus mer på det psykologiska drama som utspelar sig, även om Connor och Russell Crowe tillfälligt hamnar i skarpt läge. Strid och krigets vansinne får vi i tillbakablickar där vi som betraktare ges en möjlighet att förstå vad som hänt de tre sönerna och stundtals sätts vi i känslomässigt daller.

9The Water Diviner är en film om starka familjeband, tro, hopp och kärlek, ett storslaget äventyr om den inneboende kraften hos människan att aldrig ge upp. The Water Diviner är en film som man sakta sugs in i och den blir bättre och bättre ju längre speltiden fortskrider. Riktigt spännande är det periodvis och det kryddas med att det även är ovisst hur det hela ska avlöpa. Filmens mystik står Connors förmåga att kunna hitta vatten, en färdighet som även kommer till användning vid letandet efter sönerna. Bra skådespeleri och vackert filmfoto gör det här till en riktigt bra debutfilm i regissörsstolen för Russell Crowe. Själv tycker jag att The Water Diviner är en liten pärla som växer hela tiden och jag rekommenderar den varmt om ni vill ha ett rejält skildrat kvalitetsdrama. Betyget är 4/5 och platsen i kategorin DVD/Blu-ray tipset är given.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *