Casablanca – Ingrid Bergman Firar 100 år

casablancabluI dag är det exakt 100 år sedan Ingrid Bergman föddes och det firas på många håll och kanter. Sveriges genom tiderna allra största filmstjärna uppmärksammades stort på filmfestivalen i Cannes i våras och man hedrade hennes filmgärning med bland annat premiärvisning av dokumentären Jag Är Ingrid, som även hade Sverigepremiär i går och fick finfin kritik.

Ingrid Bergman spelade mot de allra största och med sina 3 Oscarsvinster är hon Sveriges genom tiderna bästa och mest kända skådespelerska.(sedan har vi ju Greta Garbo också).

Sju gånger blev hon nominerad varav tre slutade med vinst. 1945 för Gasljus, 1957 för Anastasia och 1975 för Mordet På Orientexpressen. Efter Orientexpressen blev det bara tre filmroller till och de 29 augusti 1982 avled hon på sin födelsedag i sviterna av bröstcancer.

Även SVT hedrar och uppmärksammar Ingrid Bergman genom att flera kvällar framöver sända några av hennes mest kända filmer och först ut i kväll är superklassikern “Casablanca” 20.00 på SVT 2. Filmen är som sagt en av filmhistoriens största klassiker och filmnörden som samlar på klassiker måste bara köpa Warner Brothers Blu-ray utgåva, som förutom en uppfräschad kopia i superb HD även har ett digert extramaterial som inte går av för hackor.

Humphrey Bogart spelar nattklubbsägaren Rick Blaine i Casablanca, som upptäcker att hans gamla flamma och livs stora kärlek Ilsa(Ingrid Bergman) är i staden tillsammans med sin man, Victor Laszlo. Victor är en ledare inom motståndsrörelsen och med tyskarna på jakt efter honom vet Ilsa att Rick kan hjälpa de båda ut ur landet, men tänker han göra det? Ljuv musik uppstår, även i form av melodier som blivit klassiker. Belönad med Oscar för bland annat bästa regi och bästa film.

Så missa inte Casablanca i kväll! Här är en liten aptitretare om ni är sugen på Warners utgåva…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *