On The Waterfront – Oscarklassiker För Regniga Dagar

waterfrontJag vet inte hur ni har det med vädret, men här uppe i norr har vi en sällan skådad dålig sommar. När jag växte upp gick periodvis under somrarna så kallade ‘regnfilmer’ mitt på dagen på TV. Mestadels var det gamla svenska och amerikanska klassiker som visades och som filmgalning var det bara att tacka och ta emot.

En gammal goding från 1954, “On The Waterfront“(Storstadshamn) passar med råge som regnfilm, dessutom finns den nyutgiven och restaurerad på blu-ray, vilket gör den till ett måste i en filmsamling. När det begavs sig nominerades Storstadshamn till hela 11 Oscars och vann 8! Marlon Brando vann för bästa manliga huvudroll, Eva Marie Saint fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll, filmlegendaren Elia Kazan vann för bästa regi och filmen i sig tog en Oscar för bästa film året 1954.

Storstadshamn är ett thrillerdrama med klass. Vi bjuds på suveränt skådespeleri, en solid dialog, en spännande handling och intensiva filmscener med snyggt foto, som på det stora hela gör detta till en 108 minuter lång filmfest. För mig är On The Waterfront en fempoängare och platsen i kategorin DVD/Blu-ray tipset lika självklar som en regnig sommardag.

Exboxaren Terry Malloy kunde ha blivit mästare, men sliter nu för fackföreningsbossen Johnny Friendly i hamnen som kontrolleras med gangstermetoder. Terry drabbas av skuldkänslor när han orsakar en upprorisk arbetares död. Men det ska till kärleken från den döde arbetarens syster, Edie för att få Terry att inse hur djupt han har sjunkit. När Terrys kriminelle bror Charley the Gent blir brutalt mördad bestämmer sig Terry för att starta sin egen kamp för att krossa Friendleys gangstervälde.“…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *