Trollkonstnären Lars Molin

Ingen kunde skildra Sverige som Lars Molin. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt 1999, endast 56 år gammal. Han föddes i Järpen i Jämtland mitt under brinnande beredskap och krig 1942. I vuxen ålder arbetade han som vägmästare fram till 1972, men hade ett par år innan börjat ‘fuska’ som dramatiker. Debuten skedde 1972 med romanen Bomsalva och följdes av manus till klassikern “Badjävlar” 1972. Tv serien blev en publiksuccé och många bänkade sig framför TVn för att se invaderande sommargäster drabba samman med ortsbefolkningen, allt utan hämningar, under semestertider på landsbygden.

Sedan radade Lars Molin upp filmer och serier på rad och många är klassiska i dag. Ska man nämna något ur hans produktion så får det bli bland annat manus till “Repmånad”(1979), “Midvinterduell”(1983), “Kunglig toilette”(1986), “Saxofonhallicken”(1987), klassikern och TV serien “Tre Kärlekar”(1989), “Kejsarn Av Portugallien”(1992), otroligt roliga “Potatishandlaren” med Rolf Lassgård och Ingvar Hirdwall i huvudrollerna.(1996), “Den Tatuerade Änkan”(1998) och hans sista filmgärning, TV Serien “Ivar Kreuger”(1999). Slutligen får vi inte glömma att Molin blev internationellt uppmärksammad 1998 när Den Tatuerade Änkan med Mona Malm i huvudrollen vann en Emmy.

Vill man nu sätta tänderna i något av lars Molins digra produktion så finns en DVD box med 9 klassiska filmer av Lars Molin samt TV serien Tre Kärlekar, alla 3 säsongerna i box på DVD. Vill man komma undan gratis ,så seglar man naturligtvis in på SVT Play. Där finns Tre Kärlekar, Den Tatuerade Änkan och Potatishandlaren hittar ni här.


Kommentarer

Trollkonstnären Lars Molin — 1 kommentar

 1. Lars Molin : älskad och folkkär – Den 21 okt. kl. 18:30

  Från uppväxten på kraftverksbyggen i Norrland via TV-debuten Badjävlar, släktkrönikan Tre kärlekar, skrönorna
  Saxofonhallicken och Potatishandlaren till mottagandet av Emmypriset.
  Dramaturgen Gunilla Jensen, mångårig medarbetare till Lars Molin på SVT, berättar om en av våra allra färgstarkaste regissörer.

  Stadsbiblioteket
  Sveavägen 73, Stockholm

  Fri entré

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *