I Döden För Friheten

suffragette11Jag återanknyter till kommande brittiska perioddramat “Suffragette” som jag ser mycket fram emot, då jag är rejält insnöad på genren och historiska filmer. Suffragette berättar dramat om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv.

Tittar man på nya trailern till Suffragette så ser man en scen från galloptävlingen Epsom Derby i London, skymta förbi. Om vi får dramat som utspelade sig där den 4 juni 1913 autentiskt återberättat återstår att se.

EDavisonEn Suffragett som tog fasta på att det var en radikal kamp som måste till för att få till en förändring i det mansdominerade brittiska samhället var Emily Davison(1872-1913). Som 24 åring blev hon medlem av Women’s Social and Political Union (WSPU) och satt i fängelse flera gånger på grund av stenkastning, för att ha satt eld på brevlådor, och för att ha bombat dåvarande finansministern David Lloyd Georges lantställe.

Under fängelsevistelserna hungerstrejkade hon och vägrade låta sig tvångsmatas. Vid ett tillfälle barrikaderade hon sig i sin cell men myndigheterna vägrade att ge efter. De stack in en brandslang genom cellfönstret och mer eller mindre dränkte henne i vatten tills det stod upp till knäna på henne. Under sina fängelsevistelser försökte hon även vid två tillfällen begå självmord.

Den 4 juni 1913 drev hon det hela till sin spets då hon kastade sig framför kung Georg V:s häst vid derbyt i Epsom. Hon trängde sig fram till första ledet av en stor folkmassa. Kungens häst ledde loppet och när publiken började hurra kröp hon fram under räcket och kastade sig framför de galopperande hovarna. Häst och jockey föll i marken, Davison blev nedtrampad av hästen och hon avled 8 juni 1913 av de skallskador hon ådragit sig. Vid hennes begravning bars kistan genom London, eskorterad av 2 000 uniformerade suffragetter. Kistan var insvept i en flagga med suffragetternas färger, violett, vitt och grönt.

Nu var det så att hela detta dramatiska scenario filmades på plats och finns bevarat för eftervärlden. I nedanstående drygt 7 minuter långa video får vi det hela återberättat med autentiska filmbilder…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *