Fredsvecka

Tannbach2Det har väl inte undgått någon att det är fredsvecka den här veckan. Om vi tänker oss tillbaka 70 år så kommer Tyskland att kapitulera på alla fronter i morgon torsdag den 7 maj och på fredag den 8:e utropas fred i europa. Detta uppmärksammar SVT med en dokumentärserie som är en odyssé av krigets sista veckor.

Från Tysklands kontringsoffensiv i Ardennerna till Japans överlämnande. Slutet på världskriget var inte bara slutet på en konflikt, utan en ny värld föddes. Folket vände sig bort från det förflutna och blickade framåt.

Andra intressanta dokumentärer under veckan är: Den svensknorska truppen…Sverige beskylls ibland för feghet under andra världskriget. Hur såg relationen med Norge egentligen ut?

Fred i Europa, Att kriga, döda – och förlåta…När krutröken lagt sig hyllades de allierade i parader, samtidigt som en ny värld föddes. Sovjet var mäktigare än någonsin, de sista nazisoldaterna tvingades att fly.

När amerikanerna kom till byn. Få svenskar känner till att många utländska stridsplan kraschade här under andra världskriget… Under kriget kraschade eller nödlandade fler än 300 utländska stridsflygplan i Sverige. Med dem kom bl a 1200 amerikanska flygare, vilka “internerades” på olika håll i landet.

Tannbach1Ni kommer väl i håg den tyska miniserien Krigets unga hjärtan, som gick på TV sommaren 2013? I tre 90 minuters långa episoder får vi följa fem tyska vänner och deras öden under krigsåren 1941-1945. Serien väckte stor uppmärksamhet i Tyskland och den anses vara en vändpunkt i den tyska tv-historien, för dess belysande av krigets effekter på individnivå.

Tyskarna fortsätter att skildra andra världskriget och på fredsdagen, fredag den 8 maj klockan 22.00 på SVT1 sänds första delen av tre i miniserien “Tannbach-Ett Krigsöde“…

Våren 1945, precis innan Tyskland kapitulerar. I Tannbach arrangerar en fanatisk grupp nazister en sista dödlig attack på sina medmänniskor innan amerikanerna anländer för att avsluta kriget. Men det är en orolig fred, som kollapsar när de ryska trupperna anländer. Generationen som överlevt kriget blir sakta en efterkrigsgeneration. Och även Tannbach väntar på sitt stora ögonblick i världen. Om Tannbachs öde under en tioårsperiod, från slutet av kriget till dess muren byggs, berättas i ”Tannbach – ett krigsöde”, om en stad som delas på mitten av demokrati och kommunism…

Det finns ingen trailer till serien, men hoppar ni in här till tyska ZDF, så finns en del videoklipp och annat smått och gott. För övrigt uppmärksammar även Sveriges Radio fredsveckan med en mycket intressant sida om andra världskriget och freden. Så här lät det på radio på fredsdagen för 70 år sedan.

Bilder: Tannbach. ZDF.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *