Separerade Världar För Claire I Outlander

Outlander1Det är hett på seriefronten för tillfället. Sista säsongen av Mad Men är i gång, Mr Selfridge på ettan och andra säsongen av HBOs historiska äventyrsdrama Turn, där har ni några serier jag följer för tillfället. Dessutom halkade jag in på Viaplay och historiska fantasyserien “Outlander” och blev fast. Nu är jag inte den som går i gång på renodlad fantasy, men Outlander är så mycket mer än så.

Serien bygger på Diana Gabaldons bästsäljande böcker och handlar om den brittiska fältsjuksköterskan Claire Randal(Caitriona Balfe), som direkt efter andra världskrigets slut, gifter sig med sin man Frank Randall(Tobias Menzies) och åker på smekmånad till Skottland. Där ägnar sig paret åt lite historiska strapatser och undersökningar och när Claire besöker en stencirkel skickas hon tillbaka i tiden, från 1945 till 1743. Hon hamnar i en tid och ett Skottland som slits av krig och stridigheter mellan olika klaner. De okända krafterna kastar skoningslöst Claire in i en tillvaro som är full av intriger och faror. När omständigheterna dessutom tvingar henne att gifta sig med en av de laglösa högländarna slits hennes känslor och lojalitet mellan två män från olika tidsåldrar.

outlander2Jag blev som sagt fast och det tack vare det historiska perspektivet och den historiska resa man som tittare bjuds på, med mycket intressant fakta om tidsepoken och Skottlands frihetskamp i synnerhet. Dessutom är det bitvis riktigt spännade och underhållande. Claire kan ju sin historia och sitter så att säga inne med fakta om vad som kommer att ske, dessutom besitter hon för tiden, extraordinära kunskaper i sjukvård, efter sin tid som fältsjuksköterska under ett grymt andra världskrig och blir en utmärkt healer för klanen hon befinner sig hos.

outlander3Det är en riktigt spännande tidsepok Claire hamnar i, dessutom vill hon ju naturligtvis tillbaka till rätt tid och sin nygifte make, vilket spetsar till det ytterligare. För övrigt innehåller Outlander de klassika ingredienserna för en välspelad seriesoppa, drama, action, romans och intriger och allt väldigt snygg förpackat med ypperligt snyggt filmfoto och en vidunderlig vacker skottsk natur. Outlander snurrar som sagt med full fart på Viaplay(som jag tycker har ett riktigt bra utbud och man kan prova fritt en månad) och de som känner att de vill ha serien i samlingen kan med fördel köpa Universal-Sonys blu-ray utgåva, Säsong 1 Vol. 1.

Ja då hände det som jag inte trodde kunde ske. Jag blev fast i en fantasyserie. Outlander är så pass bra, av det jag hitills sett, så jag rekommenderar den varmt och lägger serien i kategorin DVD/Blu-ray tipset. Här är en liten genomgång av Outlander…

Stillbildsfoto: Universal Pictures-Sony.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *