Ingrid Bergman Hyllas I Cannes

Den 68:e filmfestivalen i Cannes går av stapeln den 13-24 maj 2015 och i år hedras Ingrid Bergman. Man har som vana i Cannes att varje år lägga fokus på en filmpersonlighets gärning och den här gången koncentrerar man sig alltså på Sveriges Ingrid Bergman, som skulle ha fyllt 100 år den 29 augusti.

På filmfestivalen kommer Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid”, som han gjorde tillsammans med Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini, att visas under sektionen ”Cannes classics”. Filmen är ett personporträtt av Bergman, baserat på dagböcker och hennes egna flitiga filmdokumentaion av vardagen och barnens uppväxt. ”Jag är Ingrid” får svensk premiär den 28 augusti 2015.

Juryn I Cannes skriver i sin motivering: Ingrid Bergman var en modern ikon, en frigjord kvinna, en modig skådespelerska och en galjonsfigur för den nya realismen”,

Ingrid Bergman spelade mot de allra största och med sina 3 Oscarsvinster är hon Sveriges genom tiderna bästa och mest kända skådespelerska.(sedan har vi ju Greta Garbo också).
Sju gånger blev hon nominerad varav tre slutade med vinst. 1945 för Gasljus, 1957 för Anastasia och 1975 för Mordet På Orientexpressen. Efter Orientexpressen blev det bara tre filmroller till och de 29 augusti 1982 avled hon på sin födelsedag i sviterna av bröstcancer.

På DVD och Bluray finns en hel del av Ingrid Bergmans filmer att köpa, dock saknar jag den ultimata samlingsboxen på blu-ray och hoppas att någon ger ut den så småningom.

På Cinemaholics finns en hel del om Ingrid Bergman. Kika gärna på inläggen Gasljus – Ingrid Bergmans Första OscarJulkänsla Med Ingrid Bergman och Ingrid From Sweden Bäst Av De Alla.

Mest förknippad har dock Ingrid Bergman blivit för sin roll som den unga Oslokvinnan Ilsa Lund i trefaldigt Oscarsbelönade “Cassablanca“, där hon spelade mot legendaren Humprey Bogart. Många av scenerna i den filmen är klassiska, så varför inte avslutningsvis ta en titt på en hyllning till filmen och Ingrid Bergman i synnerhet..


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *