Bröllopskaos Blu-ray

Franska komedin “Bröllopskaos” har gjort stor succe ute i europa. I hemlandet Frakrike toppade man med över 12 miljoner biobesök och blev därmed, efter En oväntad vänskap, den mest populära filmen på många år. I Grekland gick filmen upp på första plats efter 11 veckor på bio och i Tyskland lockade den mer än 2,5 miljoner biobesökare. Bröllopskaos hade hemmabiorelease på DVD och Blu-ray i slutet av februari och jag har med högt ställda förväntningar tittat igenom Noble Entertainments blu-ray utgåva.

Bröllopskaos avhandlar det multikulturella samhället och driver med människors smygrasistiska fördomar, intolerans och förutfattade meningar.

I centrum står paret Claude och Marie Verneuil och deras fyra döttrar, Isabelle, Odile, Ségolène och Laure. Mamma och Pappa Verneuil är bägge katoliker och har den egenheten att man även är smått smygrasistiska och bär på många förutfattade meningar och fördomar. Hela deras småborgeliga överklassvärld skakar i sina grundvalar när dotter nummer ett gifter sig med en arab och muslim. Man hinner inte mer än hämta andan innan andra dottern berättar att hon funnit kärleken och tänker gifta sig…med en judisk man. Tätt därefter hakar dotter nummer tre på sina systrars inslagna väg och gifter sig med en kines. När de tre tättföljda bröllopen är avklarade gäller det även att få ihop familjemiddagrna utan konflikter, vilket inte blir det lättaste. När livet för paret Verneuil är närmast kaos lugnar man sig en aning när fjärde dottern till slut lättar på en länge buren hemlighet, hon har också mött kärleken och vill gifta sig med Charles, som är katolik. Aah, äntligen, tänker de bägge föräldrarna, en äkta fransman! Men så enkelt blir det inte…

Mer än så kan inte avslöjas av handlingen utan att förstöra en del av nöjet om ni inte sett Bröllopskaos. Fransk film tycker jag står sig mycket väl i konkurrensen och man är lite grand av mästare på komiska filmer i romantikens tecken. Bröllopskaos är inget undantag och bjuder på rejält trevlig underhållning. Filmen är dock aningen ojämn, det kan vara närmast hysteriskt roligt bitvis, medan vissa scener är rejält överspelade. Hela handlingen kunde lätt ha blivit ganska plump om det inte vore för det faktum att smygrasismen och fördomarna även florerar bland de tre ingifta männen. Muslimen har åsikter om juden, juden om kinesen och han om de bägge andra. Riktigt tillspetsat blir det när fjärde mågen och hans familj träder in i handlingen. Samtidigt som Brölloskaos är en mycket rolig och underhållande romantisk komedi, så avhandlar den ett synnerligen aktuellt ämne och fungerar som en tankeställare. De fyra döttrarna Verneuil har livsfilosofin klar för sig, det viktigaste är kärleken, något den smått osympatiske pappa Claude också får lära sig.

I det stora hela är bröllopskaos en romantisk komedi över genomsnittet och Cinemaholics betyg blir 4/5 och filmen placeras i kategorin DVD/Blu-ray tipset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *