Boardwalk Empire Säsong 5 Blu-ray

Den oerhört populära HBO serien “Boardwalk Empire” gick i graven i oktober förra året, med säsong 5 som blev den sista. Som tur är finns hela serien(56 avsnitt) på blu-ray utgiven av Warner Brothers och jag har tagit ett titt på deras blu-rayutgåva av femte säsongen, som tyvärr bara innehåller 8 episoder mot normala 12.
Detta inlägg blir en genomgång av Boardwalk Empire säsong 5 samt serien i sin helhet. Det var så här det hela började…

Boardwalk Empire är skapad av Terrence Winter, som producerade och skrev manus till ett stort antal avsnitt av The Sopranos. Serien handlar om maffian i den amerikanska staden Atlantic City under förbudstiden, och baseras på boken Boardwalk Empire: The Birt, High Times and Corruption of Atlantic City av Nelson Johnson. Historien är baserad på verkliga händelser och här får man följa stadens kassör, Enoch ‘Nucky’ Thompson (Steve Buscemi), som styr den illegala handeln med alkohol i Atlantic City. Till sin hjälp har han sin bror, stadens sheriff Elias ‘Eli’ Thompson (Shea Whigham), samt sin skyddsling och chaufför, den unga krigsveteranen James ‘Jimmy’ Darmody (Michael Pitt).

I säsong 5 fortsätter vi följa okonventionella protagonisten Enoch ”Nucky” Thompson (Steve Buscemi) och hans lagliga och olagliga verksamhet i Atlantic City under förbudstiden i USA. De fyra första säsongerna utspelades under 1920-talet. Den sista säsongen tar plats 1931, under Den stora depressionen, där Nucky planerar för en framtid efter förbudstiden.

Många karaktärer och personer har kommit och gått i Boardwalk Empire under seriens fem säsonger och har man skrivits ut har man oftast gått en våldsam död till mötes, för det är en synnerligen våldsam tid som skildras. I och med säsong 5 av serien är det många öden som ska förseglas och en del lösa trådar som ska trocklas ihop innan bokslut görs. Trots fyra avsnitt färre än brukligt lyckas man väl med intentionerna att få till en lyckad avslutning av serien. Al Capone(Stephen Graham) är kvar i handlingen och kämpar om makten i Chicago, men polismyndigheter och åklagarväsendet är honom hack i häl. FBI agenten Nelson Van Alden(Michael Shannon) konverterade för ett par säsonger sedan och lämnade den lagliga banan och har nu blivit smått involverad i Capones affärer. Gillian Darmody(Gretchen Mol) dömdes till fängsligt förvar för mord och sitter nu inspärrad på vad man måste kalla, dårhus. När förbudstiden upphör blir det i det närmaste totalt olönsamt att syssla med illegal spritförsäljning, så Nucky Thompson ser sig om efter andra inkomstvägar och försöker säkra för framtiden. Men han har många fiender som tycker att bästa platsen för Nucky Thompson är under jord.

Det fina med säsong fem är de tillbackablickar vi bjuds på. Avsnitten pendlar mellan nutid och dåtid och fokuserar mycket på Nucky Thompsons och Gillian Darmodys ungdomsår. Nucky och hans bror växte upp under knappa förhållanden och med en försupen och misshandlande far och en sjuklig syster. Nucky fick tidigt ta på sig ansvar som familjeförsörjare, en bana han började hos Commodoren med att sopa verandor och springa ärenden. Gillian Darmodys uppväxt var inte mycket bättre. Föräldralös och utblottad togs hon hand om av Commodoren och blev hans älskarinna redan som sextonåring. Dessa välavägda Tillbakablickar ger en bra förklaring till huvudpersonernas beteende och karaktär som vuxna och bidrar även till att sy ihop helheten av serien på ett bra sätt.

Boardwalk Empire har fått epitet världens bästa maffia-kriminalserie och det är bara att hålla med. De fem säsongerna bjuder på, förutom en liten historielektion, intressanta karaktärer och en spännade och underhållande handling, utan döda sekunder. Betyget för serien i sin helhet och Warner Brothers blu-ray utgåvor blir 5/5 och en självklar placering i kategorin DVD/Blu-ray tipset.

I den dryga nio minuter långa recapen från HBO fås en genomgång av fjärde säsongen samt vad den femte säsongen går ut på. Lite av spoiler alert här, för dem som tänkt se serien från början…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *