Legendarisk Oscarsvinst

Få känner till Hattie McDaniel(1895–1952) i dag, men faktum är att hon var den första färgade kvinnan att vinna en Oscar. Vid 1940 års Oscarsgala tilldelades hon en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare i en biroll, för sin roll som Mammy i Victor Fleming’s “Gone With the Wind“(Borta Med Vinden) 1939.

Borta Med Vinden räknas i dag som en av de stora klassikerna och filmhistoriens absolut största publiksuccé. Tar man hänsyn till inflationen så betraktas Borta med vinden som den mest inkomstbringande spelfilmen genom tiderna. Filmen nominerades för 13 Oscars och vann 10, bland annat för Bästa Film och Bästa Regi. Filmen hade svensk premiär den 6:e oktober 1941 på biografen Palladium i Stockholm.
Om ni hoppar in här hittar ni en hel del som rör denna tidslösa klassiker. Nu till hattie McDaniel och hennes tacktal vid Oscarsgalan 1940…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *