Film Noir Stjärnan Lizabeth Scott Har Avlidit

Svunna tiders film noir stjärna Lizabeth Scott har avlidit 92 år gammal. Inte många, förutom en och annan insnöad film noir nörd, som mig själv, känner till henne som skådespelerska. Och så är det väl, vissa gör rejäla avtryck i historien och blir för evigt ihågkomna, medan andra faller i glömska. Hur som helst så var Lizabeth Scott en av de stora femme fatale brudarna på vita duken under 1940-50 talet och hon medverkade i flertalet hårdkokta film noir thrillers, där hennes blonda uppenbarelse och mörka röst fängslade många av dåtidens biobesökare.

Karriären avslutades redan 1972 och då hade hon medverkat i 31 filmer, där film noir klassikerna “I Walk Alone” “Pitfall” ock “Dark City” är några av topparna. 1947 spelade hon mot legendaren Humphrey Bogart i “Dead Reckoning“(Heta Dagar). I filmen spelar Bogart Rip Murdock, en före detta soldat som försöker ta reda på vem som satte dit hans kompis Johnny för ett mord och sedan fick honom mördad. Spåret från Johnnys mörka förflutna leder Rip till Coral Chandler, spelad av Lizabeth Scott, en före detta flickvän till Johnny. Nu sjunger hon på en nattklubb som ägs av den brutala gangstern Martinelli. Rip får ett smakprov på den vackra blondinens förföriska charm, men blir plötsligt fångad i ett nät av bedrägerier och faror.

Heta Dagar finns utgiven på DVD med svensk text, om någon känner sig hugad. Så här ser 1947 års trailer ut, med en farlig och förförisk Lizabeth Scott i blickfånget…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *