Two Faces Of January Blu-ray

Film noir genren hade sin storhetstid under 1940-50 talet och några av stjärnorna hette Humprhey Bogart, Edward G.Robinson och James Cagney. Kännetecknande för film noir är dels det tekniska med annorlunda, sneda kameravinklar och mycket svärta och skuggor i bilden, samt handlingen som oftast är en kriminalhistoria som beskriver en hård och cynisk värld med pengahunger, korruption och mord. Dessutom krävs det en femme fatale, en uppseendeväckande och förförisk kvinna med förmåga att linda männen runt sitt finger och inte att förglömma, hjälten,lite på dekis, som ofta opererar i lagens gränsland för att ställa allt till rätta.

I dag för film noir genren en tynande tillvaro, men det vill producenterna till Tinker Taylor Soldier Spy ändra på och det med dramathrillern “Two Faces Of January“, som tar ett nappa tag med film noir. Filmen hade hemmabio release för drygt en vecka sedan och jag har sett Universal Pictures-Sonys blu-ray utgåva.

Filmen bygger på en roman av Patricia Highsmith och huvudrollerna spelas av Viggo Mortensen, Kirsten Dunst och Oscar Isaac. Regissören Hossein Amini som tidigare Oscarsnominerats för bästa Manus för romantiska dramat “Duvans Vingslag“(1997), har skrivit manus och regisserar även här.

Handlingen utspelar sig 1962 och centrerar kring paret Chester MacFarland (Viggo Mortensen) och hans hustru Colette (Kirsten Dunst) som reser runt i Grekland. Vid ett besök på Akropolis i Aten stöter de på Rydal (Oscar Isaac) på en uteservering. Han jobbar som reseguide och drygar ut kassan med att lura turisterna. Rydal verkar uppslukad av paret och då främst av vackra Colette och har inget emot att tacka ja när MacFarlands bjuder in honom på middag. Rydal blir hänförd över deras till synes extravaganta livstil med mycket pengar, men så småningom går det upp för honom att Chester MacFarland inte har rent mjöl i påsen och innan Rydal hunnit hämta andan är han indragen i en mordhistoria som får förödande konsekvenser.

Two Faces Of January överraskar mig och många av filmnoir ingredienserna finns där. Det bjuds på några filmiskt vackra scener och den långsamma inledningen som ser ut vara ett kärlekstriangeldrama, byggs så småningom upp till att vara en hyfsat spännande mordhistoria. Spänningen, även om den inte är den mest intensiva, hålls vid liv hela filmen och det sker ett par oväntade vändningar i handlingen och det är inte förutsägbart på något vis hur det hela ska avlöpa. Nu är Two Faces Of January inte någon film noir i världsklass, men den är i varje fall värd att offra 96 minuter på. Triangeldramats huvudaktörer Viggo Mortensen, Kirsten Dunst och Oscar Isaac gör riktigt bra i från sig och rolltolkningarna känns trovärdiga. Förvänta er bara inte någon pang pang action, för här går det lite lugnare till, i ett som jag tycker, behagligt tempo. Som sagt Two Faces Of January är värd en genomtittning och jag kan tänka mig att se om den igen så småningom. Betyget hamnar mitt emellan 3 och 4 av 5 och jag lägger även in den i kategorin DVD/Blu-raytipset.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *