Downton Abbey Säsong 5 Blu-ray

Den på SVT nyligen visade succè perioddramaserien “Downton Abbey” har haft premiär på Blu-ray för ett tag sedan och jag har tittat igenom Universal Picture-Sonys utgåva. Downton Abbey har ju tonat upp sig som världens populäraste serie inom genren perioddrama och är stor över hela världen, bara i Sverige följs den av runt en miljon tittare och i USA har den nått närmast kultstatus.

Varför ska man nu äga en sådan här serie på blu-ray? För det första så är den tekniska kvaliteten superb och har det man kan kräva av blu-rayformatet, för det andra så, som jag sagt så många gånger förr, blir serien ännu bättre en andra genomtittning när man redan känner till huvudpersonerna och deras karaktärsdrag och kan handlingen i stora drag. Då kan man fokusera mer på att gå in i seriens detaljer och njuta av Maggie Smiths bitska repliker, fascineras av den tidstrogna miljön och den tidens klädmode och interiör. Dessutom kan man se serien i sin egen takt när det passar och då kan det bli några avsnitt på raken. Så är ni Downton Abbey fans och vill fortsätta se Mrs Patmore gnabbas med Daisy i köket, irriteras över Thomas ständiga intrigmakande och återuppleva sorg och glädje bland de som lever på Downton, så rekommenderas dessa utgåvor.

Downton Abbey håller fortfarande hög klass och säsong 5 gör ingen besviken. Alla de klassiska ingredienserna finns där, kärlek och sorg, drama och intriger, allt till en fond av vacker miljö och tidsenlig kostym och interiör. Faktum är att serien har en egen historisk rådgivare och expert, Alastair Bruce, som ser till att allt skildras tidstroget och i minsta detalj. Där har vi en del av ‘Abbeys’ styrka, noggrannheten och känslan för tiden, som gör hela serien, inte bara till ett högklassiskt drama, utan även till ett historiskt tidsdokument med dokumentär känsla.

Säsong 5 innehåller som vanligt 8 episoder(följt av julspecialen som får release i aril) och ska vi skärskåda några av händelserna under säsongen, måste nämnas att nu har vi nått 1924 och England har fått en Labourregering, vilket glädjer många av tjänstefolket, som är nöjda med att äntligen fått en premiärminister från arbetarklassen. Upstairs ställer det till problem då nya skatte och arvsregler gör att familjen Crowley måste se om sitt hus och agera så att godsets framtid blir säkrat för kommande generationer. De bägge kusinerna Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham och Violet Grantham får på ålderns höst återigen känna på kärlekens vibrationer, då de bägge blir uppvaktade av friare, vilket inte sker problemfritt.

Slutligen så består den här omgångens stora dramatik av en treklöver. Tom Branson har planer på att emigrera till USA och Boston och ta dottern Sybil med sig, vilket i så fall gör att Crawleys ‘mister’ ett barnbarn. Lady Marys husjungfru Anna Bates får precis som maken John Bates gjort tidigare, ta en vända i fängelset, anklagad för att ha något att göra med mordet på betjänten Mr Green, som tidigare våldtagit henne. Lady Edith, hur länge ska oturen och olyckan grina henne i ansiktet? Seriens upphovsman Julian Fellowes verkar ha ett ont öga till karaktären och låter henne utstå den ena oförrätten efter den andra. Nu tvingas hon lämna bort oäkta dottern Marigold som hon har tillsammans med försvunne älskaren Michael Gregson. Här går etikett och anseende före individens lycka, då det det skulle sänka hela familjen Crawleys status om det kom ut att Lady Edith är mor till ett oäkta barn.

Ni som följer Downton Abbey på Svt vet att säsong 5 innehåller ytterligare laddade konflikter. Ni andra har högtidsstunder framför er, med fem hela säsonger av Downton Abbey, som börjar 1912 och Titanics förlisning. Nu får Downton Abbey fanatiker vänta till senhösten detta år på säsong 6 och fortsättningen, under tiden går det utmärkt att stilla den värsta abstinensen med Universals blu-ray utgåvor.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *