Selma – En Dröm Kan Förändra Världen

Finns det något mer mytomspunnet uttryck än Martin Luther Kings: -I Have a dream? En dröm kan förändra världen står det på postern till historiska, biografiska dramat “Selma“, som skildrar Dr Martin Luther King: s kampanj för att säkra lika rösträtt via en episk marsch från Selma till Montgomery, Alabama 1965.

Tyvärr tog drömmen för baptistpastorn från Atlanta i Georgia slut den 4 april 1968 i Memphis i Tennessee, då han mördades av James Earl Ray. Det finns dock ringa bevis för att det verkligen var Ray som begick brottet. Än i dag spekuleras det om att mordet på King var en konspiration som såväl FBI och CIA som maffian är misstänkta för att ligga bakom.

Selma har en tung ensemble med många fina skådespelarnamn och är nominerad till 4 Golden Globe och om ett par veckor lär det säkert bli några Oscarsnomineringar med. Något datum för en Sverigerelease verkar inte vara fastställt ännu, men Selma går i varje fall upp på biograferna i USA till helgen, och då berättas det om hur det hela började med civilrättsmarschen som samlade mer än 200 000 deltagare. Kravet var lika rättigheter för svarta som för vita…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *