The Grand Seduction DVD

Bland allt skit som görs dyker det då och då upp guldkorn på filmhimlen och tur är väl det. En film som passerat biograferna här i Sverige och gått direkt till hemmabiomarknaden är kanadensiska komedin “The Grand Seduction” från 2013. Filmen hade svensk release för ett par veckor sedan och jag har sett Universal Pictures-Sonys utgåva.

The Grand Seduction utspelar sig vid den lilla fiskarbyn Tickle Cove i New Foundland, ett ställe som under glansdagarna fick sin utkomst uteslutande från en blomstrande fiskenäring. Där växer lille grabben
Murray French upp i en tillvaro som är slitsam, men full av glädje och gemenskap och befolkningen är nöjda över att mat på bordet och tak över huvudet. När så lille Murray växer upp och blir vuxen har fiskenäringen försvunnit och blivit olönsam och Tickle Cove lider av svår arbetslöshet och det invånarna nu sysselsätter sig med är att ta en promenad varje vecka till det lilla postkontoret för att hämta ut arbetslöshetsrsättningen. Men det finns en liten öppning ut ur misären. Byn har chans att få ett kontrakt på en fabrik i återvinningsbranschen, men för det krävs det att orten har en fast läkare. Sagt och gjort och man lyckas ‘lura’ till sig läkaren Paul Lewis(Taylor Kitsch) på en månads provanställning, nu gäller det bara att få honom att stanna kvar på fast kontrakt.

Det blir vuxne Murray French, spelad av irländske flagskeppet Brendan Gleeon, uppgift att snärja läkaren och en plan för detta sjösätts och den involverar hela byn med luriga gubbar och kloka’käringar’.

Samtidigt som The Grand Seduction är relevant gällande glsebygdsproblematiken med sysslolöshet och hög arbetslöshet är den rejält underhållande och underfundig och lockar till många skratt. Bland annat sätter bygubbarna ihop ett cricketlag i all hast när man får veta att doktorn är en stor fan av sporten. Naturligtvis vet man inte ett jota om cricket, här följer man hockeyn och Montreal Canadiens och TV hockeymatcher erätts nu av Cricketmatcher på puben, vilket ger upphov till en hel del dråpligheter. Dessutom sätter man två äldre tanter på att lyssna av doktorns telefon för att ‘känna av’honom bättre och vissa samtal som duon lyssnar av är så heta att en av dem börjar röka efter många års uppehåll. Ja så håller man på för att lyckas lura till sig återvinningsfabriken och återigen få en chans till välfärd och återupprättat heder.

The Grand Seduction har för mig många okända skådespelare i ensemblen, men alla högpresterar, toppen på isberget är dock Brendan Gleeson som är i rejäl högform filmen igenom. Filmen rekommenderas varmt och jag lägger den i kategorin DVD/Blu-ray tipset med en solklar 4%5 i betyg. The Grand Seduction finns inte på blu-ray, men DVD utgåvan har riktigt fin bild och ljudkvalitet. Vill man nu ha en varm och upplyftande film full med feelgood och underfundig humor, måste man slå till här.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *