Bad Words Blu-ray

Spelling Bee tävlingarna uppstod i USA på 1920 talet och den första tävlingen hölls i Washington 1925. Tävlingen går ut på att barn och ungdomar stavar ord utvalda från ett brett spektrum och i olika svårighetsgrad. I komedin “Bad Words” gör Jason Bateman sin regidebut och spelar själv rollen som Guy Trilby en 40 årig man som misslyckades kapitalt i en spelling bee tävling som barn och nu hittat ett kryphål i reglerna och deltar som vuxen. Han går nitiskt in för tävlingen och utmanövrerar enkelt de deltagande ungdomarna. När han möter 10-årige Chaitanya, en tafatt deltagare som stavar annorlunda än alla andra, uppstår en osannolik vänskap.

Bad Words hade hemmabiorelease i dagarna och jag har sett Universal Pictures-Sonys blu-ray utgåva.

För att få delta i stavningstävlingen får man inte ha gått ut åttonde klass, vilket Guy Trilby av olika anledningar aldrig mäktade med, samt ha en sponsor i form av en rikstäckande nyhetsbevakare. Trilby lyckas ordna den webb-baserade och okända Click and Scroll som sponsor och det blir journalisten Jenny Widgeons(Kathryn Hahn) tveksamma nöje att följa med på ‘resan’. Efter att ha vunnit en delstats tävling och blivit utjagad från densamma av upprörda föräldrar är Tillby klar för den stora finalen som han gör allt för att vinna. Ingen går säker för Guy Tillbys verbala elakheter och hans giftiga tunga retar gallfeber på tävlingsdomare, upprörda föräldrar och ambitiösa åttondeklassare. Allison Janney spelar Dr. Bernice Deagan, tävlingens huvudchef, som gör allt för att stoppa Tillby, men inte ens preparering av frågorna med tungvrickande ord som tillfaller Tillby att stava, hjälper.

Naturligtvis finns det en agenda bakom Guy Tillbys agerande och den går inte bara ut på att vinna tävlingen utan även att röra om i grytan på den anrika tävlingsinstutitionen och med i bilden finns en fråvarande far i Tillbys barndom, vilket ger en liten twist i filmens slutskede. Bad Words är en komedi som lever på dialogen och Jason Batemans giftiga och vulgära repliker som hela tiden är på gränsen, ja de kliver över titt som tätt också. Här ger han sig på både föräldrar och barn och många scener är rejält dråpliga och platsar lätt i 100 Värsta Förolämpningarna På Film och Mer Förolämpningar.

‘Your chair called me’ och ‘ketchup på stolen’ scenerna kan säkert uppröra lika många som det roar, men man får ta det för vad det är. Samtidigt kan man se filmen som en satir över förädrars självförverkligande i sina barn, där man försöker nå framgång genom dem. En som styrs hårt mot framgång är lille 10-årige Chaitanya (Rohan Chand) och i Tillby hittar han en vuxen som ‘ser’ honom som barn. Men när det blir dags för samvaro och bus blir det på Tillbys villkor och Chaitannya får följa med på en grabbrunda som har sina poänger, även om de är få.

Så det finns lite olika bottnar i Bad Words, men i det stora hela är det en film i mängden bland allt som görs och inget som går till historien som en topprulle. Betyget blir i varje fall en 3/3 och visst duger filmen en kväll om man inte hittar annat. Och som sagt, vill man ha en dialogdrivren komedi där förolämpningaran hela tiden spelar på gränsen till det tillåtna, då hittar man den i Bad Words.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *