En liten Fransk Stad

Hur SVTs tablåplanerare tänkte när de lade franska storserien “En Liten Fransk Stad“(Un Village Français) på tvåan samma kväll och tid som Downton Abbey, kan man ju undra. Nu har vi ju som tur är play och där finns de två första avsnitten som sändes i går lördagkväll. Serien har blivit mäkta populär i Frankrike och är nu inne på sjätte säsongen. Handlingen utspelar sig under andra världskriget och den tyska ockupationen i den fiktiva byn Villeneuve och är en ambitiös och påkostad fransk följetong om livet . Det bjuds på stor vardagsdramatik, kärlek och relationer, som varvas med krigets fasor och intriger.

SVt visar i ett första skede de två första säsongerna och varje säsong består av sex epidsoder á 50 min. Här är synopsis för de två första episoderna, som ni hittar på SVT Play, samt seriens trailer…

Del 1: “Invasionen. 12 juni 1940. Livet pågår som vanligt i den lilla orten Villeneuve, som ännu är helt ovetande om det kommande krigsnederlaget. Läkaren Daniel Larcher förbereder en förlossning, sågverkschefen Raymond Schwartz förälskar sig i Maria, en av hans anställda. Lärarinnan Lucienne befinner sig på utflykt med sin klass, när plötsligt ett tyskt stridsflygplan beskjuter gruppen. Ockupationen tar sin början.

Del 2: “Kaos. 24 juni 1940. Precis som miljoner andra landsmän har Daniel med familj irrat omkring planlöst på vägarna, men återvänder nu till Villeneuve, en stad i kaos. Daniel, läkare och vice borgmästare, utses av tyskarna till ansvarig för flyktingarna som har samlats i kyrkan. Med hjälp av en ung polis, Jean Marchetti, försöker Daniel organisera hjälpinsatser medan Raymond å sin sida försöker hitta Maria, som han inte hört ifrån på en vecka.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *