Stalingrad DVD

Ryska regissören Fjodor Bondarchuks andra världskrigs drama “Stalingrad“, är ett filmepos om ett av de blodigaste slagen i världshistorien. Filmen var Rysslands Oscarsbidrag 2013 och Med en budget på 30 miljoner dollar och delvis finasierad av den ryska staten är Stalingrad den första ryska filmen som filmats i 3D. Filmen fokuserar på sex ryska soldater och vänner som försvarar ett strategiskt viktig hyreshus mot de långt bättre beväpnade nazistiska ockupanterna. En delhandling har blivit kontroversiell i ryssland, då den speglar hur en rysk kvinna blir kär i en nazistisk officer, som spelas av tyska skådespelaren Thomas Kretschmann, och som avbildas i ett sympatiskt ljus.

Ovanligt för en rysk film är att nazisterna spelas av tyska skådespelare som talar på sitt modersmål.”För oss var det oerhört viktigt att inte framställa den tyska sidan som seriefigurer” sade Bondarchuk vid en presskonferens. Slaget vid Stalingrad började i augusti 1942 och sovjetiska och nazistiska krafter slogs på nära håll i staden vid Volga. Nazisterna kapitulerade slutligen till Röda armén i februari 1943 och det blev en viktig vändpunkt i kriget. Sovjet förlorade ensam mer än en miljon soldater under slaget.

Här var förväntningarna relativt högt ställda när jag bänkade mig för att se Universal Pictures-Sonys DVD utgåva av Stalingrad. Inledningen är hoppingivande med en scen i modern tid från ett katastrofområde där räddningspersonal arbetar för att nå offer instängda under jord. I ett försök att hålla offren lugna berättar en av hjälparbetarna historien om hur han kom att ha fem pappor, alla dödade under det stora fosterländska kriget WWII.

Scenen går sedan över i huvudhandlingen och vi befinner oss i Stalingrad hösten 1942 och början av det stora slaget. Vi får följa en grupp ryska soldater som slåss för att hålla en strategisk byggnad i sin ödelagda stad mot en hänsynslös tysk armé, och som i den processen blir djupt sammanflätade med två ryska kvinnor som har bott där. Det låter som ett spännade intro, men jag tycker att det aldig tänder till ordentligt och handlingen är allt för melodramisk. Dessutom slösar man med för många slowmotion scener, vilket känns irriterande. Skådespeleriet är helt okej, dock aningen övertydligt då och då och trots att filmen har flera spännande scener, lyfetr den inte till de riktigt stora höjderna, om jag nu ska jämföra med “Enemy At The Gates“, som har ett liknade tema.

Det som räddar Stalingrad är den gedigna produktionen som mäter sig väl med det som görs i Hollywood. Filmfotot är bedövande vackert med enastående visuella effekter. Ljudet är suveränt och filmens musiktema är väl valt och allt som allt är Stalingrad, tekniskt, filmgodis på hemmabioanläggningen. Trean i betyg av fem är solklar och tack vare att filmen är både ögon och örongodis hamnar den i kategorin DVD/Blu-raytipset. Extramterialet består av en film som beskriver hur man gick till väga för att göra Stalingrad. Väljer man att köpa Stalingrad så tar man naturligtvis blu-ray utgåvan som har samma pris som DVDn i handeln.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *