Summer In February Blu-ray

Många som följer Downton Abbey blev rejält besvikna när Dan Stevens skrevs ut ur serien i och med sista avsnittet av säsong 3. En Hollywoodkarriär väntade för Stevens och han ville inte fastna i ett fack, utan prova sina vingar med andra projekt. Ett av resultaten kan vi se i brittiska dramat “Summer In February“, som får hemmabiopremiär den 15 oktober 2014. Jag har sett Universal pictures-Sonys blu-ray utgåva av filmen och den lär i varje fall glädja Dan Stevens Fans.

Tiden är ‘Downton Abbey tid’, år 1913 strax innan första världskriget bryter ut och Dan Stevens spelar Gilbert Evans, en reservofficerar som hamnar i ett kärleksdrama med bäste vännen AJ Munnings(Dominic Cooper) som kombatant. Kvinnan de bägge förälskar sig i är Florence Carter Wood(Emily Browning), en ung kvinna med konstnärsambitioner.

Perioddrama av det här slaget brukar vara långsamt berättade, här går det dock på sparlåga bitvis och Summer In February får svårt att mäta sig med genrer klassiker som “Howards End” “Ett Rum Med Utsikt” och “Återstoden Av Dagen“, för att nämna några. Filmens styrka ligger här på att den bygger på verkliga händelser, där produktionsteamet gjort det dom kunnat för att få berättelsen så autentisk som möjligt. De flesta av filmens karaktärer har funnits i verkligheten och då i synnerhet de tre huvudpersonerna. Major Gilbert Evans skrev dagbok och det är den som är huvudkällan till både bok och film. Florence Carter Wood blev inspirerad av sitt umgänge och bestämde sig för att försöka bli landsskapsmålare av rang och studerade därför på Forbes School.

Aj Munnings(Sir Alfred James Munnings) blev så småningom erkänd konstnär och ansedd som en Storbritanniens bästa målare av hästar.

I Summer In February befinner vi oss i Cornwall och en bohemisk koloni av konstnärer som njuter de sista dagarna av en guldålder som snart kommer att krossas av första världskriget. Dit anländer Florence Carter Wood en regnig kväll för att hälsa på sin bror som studerar konst. De nära vännerna AJ Munnings och Gilbert Evans blir helt betagna av den vackra, unga kvinnan, och medan landet befinner sig inför hotet av världskrig dras de tre in i en stormig kärlekstriangel utan vinnare.

Summer In february når som sagt inte de stora höjderna, utan får ses som en i mängden av alla perioddramafilmer. Filmens tema är kärlek, vänskap och svek i en tid då det gäller att hålla på etiketten. Tragiken ligger på lut som ett tungt omen över handlingen, så är ni ute efter feelgood blir ni utan. Skådespeleriet är bra och ger tyngd åt den autentsika berättelsen, som är ganska deprimerande, men gripande och rörande. Snyggt foto får vi med mycket vacker natur och det är inte utan att jag vill till Cornwall, där filmen utspelar sig. Betyget blir en 3/5 och den placeras med viss tvekan i kategorin DVD/Blu-ray tipset.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *