Det Blodröda Fältet – Ny Toppserie På SVT

Redan i maj flaggade jag för brittiska serien Crimson Field, som får den svenska titeln ”Det Blodröda Fältet” när den premiärvisas på SVT i kväll lördag 31 augusti 2014 klockan 21.30 på SVT1.
Jag stiftade bekantskap med serien första gången i påskas under en resa i England och blev så fängslad att jag var tvungen att skaffa den engelska blu-rayutgåvan redan i maj. Så jag har sett hela serien, med engelsk text, på sex episoder. Det Blodröda Fältet är en av de bättre brittiska serierna på många år och rör sig inom samma klass som ”Barnmorskan I East End” och ”Downton Abbey” och i kväll börjar jag se om den på nytt. Missa den inte ni heller.

Det Blodröda Fältet innehåller inga krigsscener och det närmaste vi kommer själva striderna är kanonmullret som hörs i fjärran. Seriens fokus ligger i stället på ett brittiskt fältsjukhus nära fronten i Frankrike 1915. Där får vi följa läkare, sjuksköterskor och frivilliga sjukvådare i deras arbete med att ta hand om traumatiserade och svårt skadade soldater. I Fokus står tre unga kvinnor som alla gått en snabbutbildning till sjuksystrar och nu anländer till fältsjukhuset för att göra en insats. Alla tre har sökt av olika anledningar, någon flyr en äktenskapsskandal hemma, någon söker sig bort från stelbenta brittiska samhällsregler och någon är bara äventyrligt sinnad. I fokus står även sjuksköterskan Joan Livesey som sökt sig till ’fronten’ för att komma nära sin kära. Ingen av dem kunde ana vilka fasor de skulle ställas inför.

När första världkriget inleddes stog naiviteten i högblom och man trodde att kriget skulle vara över på ett par veckor och innebära ett trevligt äventyr helt enkelt. Sanningen blev en annan. Ny teknik och andra metoder att strida gjorde att ’The Great War’ blev till ett av de mest brutala och blodiga krig världen någonsin skådat och till den verkligheten anländer Kitty, Rosalie och Flora som frivilliga sjuksköterskor till det brittiska fältsjukhuset nära fronten i Frankrike 1915. De kastas huvudstupa in i en värld som inget kunde ha förberett dem på, och tvingas dessutom kämpa hårt för att bli accepterade av läkare och sjuksystrar. Gamla traditioner och hierarkier ställs på sin spets samtidigt som de befinner sig mitt i krigets brutala verklighet.

Ni kommer att känna igen flera av skådespelarna från andra brittiska högkvalitativa serier och skådespeleriet är överlag högklassigt. Som lite kuriosa kan nämnas att en av huvudrollerna spelas av Charlie Chaplins barnbarn Oona Chaplin som med sin karaktär Kitty Trevelyan visar att äpplet inte faller långt från äppelträdet. Här är trailern…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *