Ännu En Filmgigant Har Gått Ur Tiden

Briitiske filmgiganten Richard Attenborough avled i går den 24 augusti 2014 i en ålder av 90 år. För den stora massan kanske han är mest känd för sin roll som John Hammond, skaparen av Jurassic Park, i Steven Spielberg’s Jurassic Park och The Lost World: Jurassic Park.

Richard Attenborough började sin skådespelarkarriär i tidigt 1940 tal men hade även många andra strängar på sin lyra. Under en period var han ordförande för det brittiska filminstitutet och 1969 började han även ställa sig bakom kameran som regissör. Vid Oscarsgalan 1983 belönades han dubbelt för historiska dramat “Ghandi“(en film som vann hela 8 Oscars) och fick pris för bästa regi och bästa film. 1993 adlades han av den brittiska drottningen för sina insatser inom filmen och kunde därefter titulera sig Sir Richard Attenborough. Richard Attenboroughs sista insats som regissör blev romantiska dramat “Closing The Ring” från 2007, en film det för övrigt finns anledning att återkomma till. Sista riktiga biofilmen som skådespelare blev “Elizabeth” från 1998 där han spelar Sir William Cecil mot bland andra Cate Blanchett. Totalt i karriäen han Sir Richard Attenborough med 78 filmer som skådespelare och 12 filmer som regissör.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *