Noah Blu-ray

Bibeln innehåller utan tvekan många spännande berättelser, varav flera lämpar sig för film. En av dem är berättelsen om profeten Noah i första moseboken, gamla testamentet. Där återges hur Gud blivit så besviken på människans syndfullhet att han planerar att sända en syndaflod för att rensa jorden från allt liv. Men eftersom Gud såg att Noa var en rättfärdig man befallde han honom att bygga en ark för att rädda sig själv, sin familj och alla djur och han får ta med sig två av varje kön.

Darren Aronofsky som tidigare gett oss bra filmer som “The Wrestler” och “Black Swan” har varit med och skrivit manus samt regisserar själv sin version av “Noah“. Noah hade blu-ray premiär för en vecka sedan och jag har sett Paramounts utgåva. Russell Crowe spelar Noah och med sig har han Jennifer Connelly, Anthony Hopkins och ungdomarna Logan Lerman och Emma Watson.

Noah blev snabbt kontroversiell och förbjöds i flera muslimska länder och även många kristna upprördes starkt av filmen. Kritiken lugnade ned sig något och filmen tuffade på hyfsat på biograferna. Jag som har lite njugg inställning till religion, organiserad religion har ju mest ställt till elände i världen och många krig har utkämpats i religionens namn, väljer enbart att se Noah med ‘fantasyglasögonen’ på och struntar i det bibliska. Gör man det så ser man en storslagen film som imponerar visuellt och teknisk och där en del scener är riktigt läckra, som till exempel när Aronofsky skildrar hur världen blev till från totalt mörker till människans uppkomst och Adam och Eva.

Russell Crows Noah är i filmen vegetarian och äktheten i det låter jag vara därhän. Emmellertid plågas han av drömmar som talar om en kommande syndaflod som ska ‘rena’ jorden. Han anser sig kallad av gud att bygga en ark som skydd för sin familj och två exemplar för varje djurart som finns på jorden. Till sin hjälp får han massor av fallna änglar, nu i form av stenjättar efter att ha straffats för tidigare syndfullheter. Det snickras och hamras på arken och allt fortgår som det ska tills en ättling till Kain, ni vet han som slog ihjäl sin bror Abel, vill med på båten men nekas av Noah och det uppstår en konflikt. Bekymmersamt är det också att Noahs styvdotter inte kan få barn, vilket är ett krav om man återigen ska kunna befolka jorden.

Filmens två första delar fungerar helt okej och driver handlingen framåt, sedan blir det tyvärr lite för tjatigt och tempofattigt för min smak. Filmens dialog känns lite halvdan och likriktad vilket drar ned betyget en aning, dessutom gör den segare tredje delen att filmen känns aningen för lång. Men i det stora hela en helt okej fantasyrulle med flera spännade och intressanta sekvenser, dock inte i klass med Sagan Om Ringen filmerna. Betyget blir en 3/5 och jag slänger in den i kategorin DVD/Blu-ray tipset, mycket tack vare detn höga vissuella och tekniska kvalteten. Paramounts Blu-ray utgåva av Noah i sig är riktigt fin och lite av både ögon och örongodis.

Trailer och Bild: Paramount Pictures.

Fotnot: Tävlingen om att vinna Noah på Blu-ray är nu avslutad och vinnrna har underrättats via mail. tack för visat intresse.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *