Labor Day Blu-ray

På onsdag till veckan, den 20 augusti 2014 har fina dramat “Labor Day” premiär på DVD och blu-ray och jag har nyligen sett Paramount Pictures blu-ray utgåva av filmen.
Söker man lite värme i höstmörkret så bör man se “Labour Day”. I huvudrollerna återfinns Kate Winslet och Josh Brolin. Kate Winslet blev för sin rolltolkning nominerad till en Golden Globe, dock utan att vinna.

Labour Day bygger på en bok av Joyce Maynard och det centrala temat i berättelsen är människans sårbarhet och vad det innebär att lära sig älska. Fyrfaldigt Oscarsnominerade Jason Reitman står för adaptionen och regisserar. Kate Winslet spelar deprimerade ensamstående mamman Adele som lever med sin tonårsson Henry(Gattlin Griffith). Dagarna innan Labor day träffar de på matvarubutiken en sårad man(Josh Brolin) som visar sig vara den förrymde fången Frank Chambers. Motvilligt erbjuder de honom lift och han följer med dem hem till deras hus i utkanten av stan.. Under tiden som stadens polis söker efter mannen får Adele och sonen gradvis den sanna historien om mannen återberättad för sig och det som sedan sker påverkar deras liv för all framtid.

Delar av handlingen får vi återberättad för oss av den vuxne Henry Wheeler, vars berättarröst görs av Tobey Maguire och han får vi även se i några scener i slutet av filmen. Vi låts förstå att pappan lämnat fru och 13-åriga sonen Henry åt sitt öde och det ställer till det för både mor och son. Med en icke existerande fadergestalt i huset blir det Henry, som så gott det går, befäster sin plats som mannen i hushållet, samtidigt som han måste hantera sin introverta mor som tapptat fotfästet i tillvaron. Dessutom pockar tonårhormonerna på och Henry har börjat upptäcka att det finns något som heter tjejer. Huset de bor i har börjat förfalla och är i behov av renovering, bilen behöver fixas och diverse andra småproblem gör tillvaron bekymmerssam för familjen.

Den efterlyste Frank Chambers tar de bägge som gisslan, men det är bara på papperet. Han säger sig vara oskyldig och han vill de inget ont och så fort saker och ting lugnat ned sig tänker han lämna dem. Tiden går och Adele släpper långsamt på motviljan och börjar lita mer och mer på Frank och ett ömsesidigt förtroende skapas mellan dem och växer sakta till kärlek. Frank tar tag i saker som behöver ordnas på gården, reparerar bilen och blir den fadersgestalt som Henry saknat. Han lär honom de rätta baseball greppen och ger honom ansvar och självförtroendet växer hos pojken.

Labor Day är en långsam film med lågt tempo, men spänningen finns där ändå i form av ovissheten kring Franks sanna natur samt grannar som kommer på besök då och då, vilket kan leda till att sanningen kan avslöjas. Filmen är välgjord och byggs upp på ett intelligent sätt, där man får en puzzelbit i taget innan helheten står klar. Kärlekshistorian som växer fram mellan de vuxna känns realistisk och vi har väl alla hört talas om Stockholmscyndromet. Ett litet sidospår i handlingen bjuds det på i form av den unge Henrys steg in i vuxenvärlden och modet som växer fram till att äntligen våga ta kontakt med flickor. Labor Day är ett synnerligen välberättat drama med utmärkta skådespelarinsatser, främst då av Kate Winslet och Josh Brolin. När vi närmar oss slutet blir det riktigt gripande och raffinerat, dessutom är det befriande med en ‘kidnappnings historia’ där det inte slaktas en massa människor och bjuds på våld i övermått. Här är det kärleken som står i centrum! Jag som gillar den här typen av ‘långsamma’ filmer ger utan tvekan Labor Day en 5/5 i betyg och den placeras i kategorin DVD_Blu-ray tipset.


Trailer och pressbilder: Paramount Pictures.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *