The Zero Theorem Blu-ray

Terry Gilliams SciFi, fantasydrama “The Zero Theorem” handlar om Qohen Leth (Christoph Waltz) som är ett datasnille som jobbar för det alltomslukande storföretaget ManCom i en supermedierad och pastellfärgad framtid. Hans uppdrag från ledningen är att utforska viktiga frågor via sin terminal. Det han försöker göra är att finna meningen med den mänskliga existensen, men han blir ständigt avbruten av management, som bland annat skickar ut en tonåring och en vacker ung kvinna för att distrahera honom. Jag har nyligen sett Universal-Sonys blu-ray utgåva och det kan sägas på en gång att det här är inte en film för alla.

Att Terry Gilliam gör allt svårare och svårare filmer är ingen hemlighet och The Zero Theorem är inget undantag. Jag tycker Terry Gilliam var som bäst när han höll sig till Monty Python och filmer som Monty Pythons Meningen med livet. Visuellt är filmen tidvis storslagen, men den futuristiska värld där Christoph Waltz karaktär befinner sig i är för svår att ta tills sig för mig. Han vill helst vara ensam och bli färdig med sitt arbete, men får hela tiden se sig bli avbruten av en datorröst som ber honom skicka de senaste datan. Dessutom skickar ledningen på honom chefens tonårsson och en sexig förförisk kvinna och så snurrar det på.

Christoph Waltz är en lysande skådespelare och minst sagt en man i ropet, men i den här rollen tar han sig vatten över huvudet. Han är med i stort sett varenda scen och förvisso gör han bra i från sig i arbetet med att teckna den udda figuren Qohen Leth, men här måste producenterna av filmen viftat med stora dollarbuntar för att locka till sig världsstjärnan. Ta bara det faktum att han i extramaterialet säger att The Zero Theorem är en film man bör läsa på och och tänka till kring innan tittandet. Herr Waltz får hålla sig till Quentin Tarantino i fortsättningen, om det ska bli fler utmärkelser.

För mig räcker inte det visuella, filmen är otillgänlig och alldeles för svår för mig och innehåller inte många av de ingredienser jag vill ha i en välbakad filmkaka. Betyget kan inte bli annat än en riktigt svag 2/5.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *