Robin Williams Död

Det går inte att börja dagens inlägg med något annat än amerikanske skådespelaren och komikern Robin Williams död. Williams hittades död i går kväll svensk tid(11 augusti 2014), i sitt hem i Kalifornien och var vid frånfället 63 år. Han hade under en längre tid behandlats för djupa depressioner och den första rapporten talar om ett förmodat självmord. Hur som helst är det väldigt tragiskt för familj, släkt, vänner och hela filmvärlden.

Robin Williams slog igenom i TV serien “Mork ock Mindy” som sändes mellan åren 1978-1982. Han är mest känd som en lysande komiker, men han kunde ta sig an vilken genre som helst. 1998 vann han en Oscar för “Good Will Hunting” och har Oscarsnominerats för “Good Morning Vietnam“(1987), “Döda Poeters Sällskap“(1989) och “The Fisher King“(1991). Samtliga dessa filmer kan ses som klassiker i dag och övriga filmer att nämna i Robin Williams digra produktion(102 roller) är “Awakenings“(1990), “Mrs. Doubtfire“(1993) och “Patch Adams“(1998). Robin Williams var vid frånfället i gång med flera filmer, bland andra “Angriest Man in Brooklyn” och “Natt På Museet 3” som får premiär den 25 december 2014. För övrigt kan nämnas att Robin Williams erhöll hela 12 Golden Globe nomineringar, varav 6 stycken slutade med utmärkelser. För mer om Robin Williams och hans filmer här på Cinemaholics, vandra in här.

Här sitter vi Svenssons och filmnördar och tror att berömmelse och stjärnstatus går hand i hand med evig lycka. Men alla är vi människor och det är inte ovanligt att briljanta komiker även har en djupare och allvarligare sida, där ångest i olika former är en följeslagare. Man kan tycka att de trillar av pinn i en strid ström nu, superstjärnorna. James Gandolfini, Philip Seymour Hoffman, Robin Williams…

Som sagt, Robin Williams har en radda toppfilmer i bagaget. Jag väljer att hedra honom med Oscarsnominerade dramakomedin “Patch Adams” från 1998. Filmen bygger på verkliga händelser och Robin Williams spelar Patch Adams, en nybliven läkare som försökte bota patienter med hjälp av humor och skratt, vilket inte uppskattades av den medicinska och vetenskapliga världen. Patch Adams finns för övrigt på DVD utgiven av Universal Pictures, och den hör även hemma i kategorin DVD/Blu-ray tipset.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *