Strejkande Gruvarbetare Får Hjälp Från Oväntat Håll I Pride

Britterna är bäst i världen på feelgoodfilmer där man skildrar arbetarklassens vedermödor. Ofta är handlingen förlagd till någon minde ort eller samhälle, där jobben är hotade och man tvingas ta till extraordinära knep för att lösa problemet. Persongalleriet är digert med många udda karaktärer och tonen i filmerna är full av värme och humor, där gemenskap och ‘vi har i varje fall varandra’ blir ledordet.

Några utmärkta exempel är “Brassed Off” från 1996, där fokus ligger på den lokala blåsorkestern som består av gruvarbetare från den lokala gruvan, vars verksamhet är hotad, samt “The Full Monty” från 1997, där handlingen centrerar kring en grupp stålarbetare som bildar en strippgrupp för att bevara jobben. Det finns så klart flera andra riktigt bra filmer på temat, som till exempel “Made In Dagenham” från 2010, som ni kan läsa om i det här inlägget.

Just denna genre ligger mig varmt om hjärtat, därför är det glädjande att britterna titt som tätt kommer med nya filmer inom ämnet. Den 12 september har dramakomedin “Pride” biopremiär och då bjuds vi på en historia där den stora brittiska gruvstrejken 1984 skildras. I centrum står en grupp gruvarbetare som får oväntad hjälp av en grupp homosexuella aktivister som hjälper till att samla in pengar till gruvarbetarnas familjer. Pride bygger på verkliga händelser och filmens rollista innehåller många kända brittiska namn, som kan det här med feelgood. Nämnas kan bland annat Bill Nighy, Imelda Staunton, Andrew Scott och Dominic West. Här är trailern med de klassiska feelgood ingredienserna…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *