En Klassisk Film Noir – Kvinna Utan Samvete

Jag tyckte det kunde vara dags för en gammal goding och klassiker, det var ju ett tag sedan. Bara för att saker och ting skiner och är glänsande nytt behöver det inte vara bra, det får vi ju otaliga exempel på i biosvängen. Å andra sidan är gammalt inte synonymt med dåligt, speciellt inte i filmvärlden.

Jag gillar gamla svartvita klassiker och då i synnerhet 1940-tals rullar. En film som håller med råge än i dag den amerikanska film-noir thrillern “Kvinna Utan Samvete” (originaltitel: Double Indemnity) från 1944 i regi av filmlegendaren och sexfaldige Oscarsvinnaren Billy Wilder. Detta var Billy Wilders första framgång i Hollywood. Tillsammans med Raymond Chandler skrev Wilder manus efter en berättelse av James M. Cain. Filmen nominerades till sju Oscars men vann ingen. Historien är delvis baserad på en sann händelse 1927, om en kvinna i Queens som övertalade sin älskare att mörda maken efter att hon övertalat sin make att ta ut en livförsäkring. Sverigepremiären för Kvinna Utan Samvete skedde i november 1944.

Double Indemnity anses vara filmhistoriens både första och främsta film noir rulle. Den kvinnliga huvudkaraktären Phyllis Dietrichson spelas av fyrfaldigt Oscarsnominerade Barbara Stanwyck, som i och med rollen kom att bli förebilden för alla kommande femme fatales, kvinnan som spelar på sin sexuella utstrålning för att nå sina mål. Filmen nominerades till hela sju Oscar och bygger på en bästsäljare av James M. Cain, som också skrev “Postmannen Ringer Alltid Två Gånger“. I rollen som försäkringsagenten Berton Keys ses 40-tals legendaren Edward G. Robinson, som vanligtvis spelade hårdföra gangstertyper i många filmer, här är han för ovanlighetens skull på rätt sida lagen.

Det ni har att förvänta er av Kvinna Utan Samvete är en film som har de klassiska kriminalingredienserna med lust, åtrå, pengar och mord. Manuset är hårdkokt och solitt som ett bankvalv och Billy Wilder trollar fram en tät och cynisk mordhistoria filmad i klassisk film-noir anda. Jag slänger in den i kategorin DVD/Blu-ray tipset med betyget 4/5. Filmen finns utgiven på DVD av Atlantic Film och kan fås för endast 49 kronor på filmrea. Här får ni ett kortare synopsis samt originaltrailern…

Walter Neff (Fred MacMurray) träffar den sköna Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) när han är ute och säljer försäkringar. Hon gillar inte sin make och vill ha en olycksfallsförsäkring som ger henne 100 000 dollar om det skulle hända honom något. Neff vill först inte vara med men lockas in i en plan som slutar med att maken mördas. Men Neffs arbetskollega Barton Keyes (Edward G. Robinson) har ett sjätte sinne för falska anmälningar och intresserar sig för omständigheterna och änkan Dietrichson.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *