Tack Och Adjö För The Paradise Och En Förlorad Värld På SVT1

I kväll söndag 20.50 är det tack och adjö för brittiska perioddramaserien “The Paradise“, som nu med det åttonde och sista avsnittet går i graven för alltid. För inte lär protester och manifestationer för seriens bevarande hjälpa? The Paradise är inget sjunkande skepp på väg mot djupet, utan en mycket populär serie med lysande tittarsiffror, men BBC vill göra plats för annat. Trist och ett svek mot alla fans kan man tycka. Det intressanta nu är om man hinner sy ihop alla lösa trådar i det sista avsnittet, som ger oss följande intrig: “Clémence är åter i stan och för med sig sina problem till ett redan härjat Paradise. Tom visar upp sin återförening med Clémence inför en förtvivlad Katherine, som dock räddas av Jonas.”

Det ser ut att ha blivit en vana nu hos SVT att hålla kvar fans av brittisk film i TV Soffan efter The Paradise. I kväll är inget undantag, för 21.45 sänder SVT 1 den brittiska långfilmen “En Förlorad Värld“, från 2008. Filmen är en nyinspelning av TV serien från 1981. Vill ni ha En Förlorad Värld i er filmssamling så finns den på blu-ray rea för tillfället, distribuerad av SF.

Nu är TV serien bättre än långfilmen som är en komprimerad version av serien på 659 minuter. Men långfilmen, som har bland annat Matthew Goode och Emma Thompson i ett par av rollerna, är klart sevärd. Både filmen och serien är baserad på Evelyn Waughs hyllade roman från 1945 med samma namn. Genomgående teman i boken, tillika serien och filmen, är förutom krigens grymheter och förändringar i England även religion, konst och alkoholism. Det vi bjuds på i denna ‘berättelse är en beskrivning om hur de två världskrigen förändrade allt som den engelska överklassen värderade och höll kärt…

Den unge studenten Charles lär i mellankrigstidens Oxford känna Sebastian, en charmig och excentrisk aristokrat som tillhör en förmögen katolsk familj. Charles förflyttas till en värld av heldagsluncher, champagne och vaktelägg men upptäcker vid sina besök på släktgodset Brideshead att den sorgfria ytan gömmer en rad familjehemligheter.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *