Austenland Blu-ray

1800 tals författarinnan Jane Austen(f.1775) är en av den engelska litteraturens mest välkända författare med sina romantiska romaner. Ett av hennes absolut populäraste verk är “Pride And Prejudice“(Stolthet Och Fördom) som filmatiserats flera gånger. Den version som människor mest tilltalas av är miniserien där Colin Firth spelar den introverta Mr Darcy. Karaktären Darcy spelar även en central roll i den senaste filmen med Jane Austen tema, “Austenland“, som nu finns utgiven på blu-ra av Universal-Sony och jag har tittat igenom utgåvan.

Här har vi en filmidé som inte alls är dum. I centrum har vi singeltjejen Jane Hayes (spelad av Kerri Russell), som är i 30 års åldern. Hon verkar till synes vara en normal ung kvinna, förutom att hon är besatt av allt som har med Jane Austen att göra. Mest upphakad är hon på Stolthet och fördom och speciellt Mr:Darcy som har blivit till en måttstock för hur mannen i hennes liv ska vara. Det ställer naturligtvis till problem då ingen i verkligheten kan leva upp till förväntningarna. Dessutom har passionen för Jane Austen och Stolthet Och Fördom i synnerhet gått rejält över styr och blivit till en besatthet. Allt i Janes liv andas Stolthet och Fördom.

Efter att ha sett serien otaliga gånger bestämmer hon sig för använda sina besparingar för en resa till England och en sammankomst för kvinnor som är fans av Jane Austen, där hoppas hon att möta sin egen Mr.Darcy. Redan på flygplatsen möter hon ett annat fan av Stolthet Och Fördom, nämligen en kvinna med det passande namnet Miss Elizabeth Charming, spelad av Jennifer Coolidge.

Sagt och gjort, paret ger sig i väg till Jane Austen temaparken, ett slott på den engelska landsbygden. Där möter man flera ‘karaktärer’ från Stolthet Och Fördom och deras roller innehas av inhyrda skådespelare.

Så långt allt gott och väl och som sagt, ingen dum filmidé. Men här tar mycket av det roliga slut. Förvisso har filmen sina poänger och vi bjuds stundtals på fin underhållning, men överlag blir det allt för tramsigt för min smak. Jerusha Hess har skrit manus och regisserar själv Austenland, men tyvärr slarvar hon bort en del av charmen med temat. Jane Austen parken hade hon kunnat hoppa över och i stället fokuserat på Janes komplicerade kärleksliv och jakten på den perfekte mannen ala Mr Darcy ute i verkliga livet, då hade hon kunnat nått rejäla feelgoodhöjder och fått en film med Bridget Jones stuk. Nu blir det nätt och jämt godkänt och en svag 3/5 i betyg och mer än 97 minuters tidsfördriv får vi inte. Men en del dråpliga situationer och några skratt bjuds vi på och Janes egen Mr Darcy finns naturligtvis på slottet och hur den lilla flingen avlöper, även om den blir komplicerad, det kan ni ju gissa.

Vill ni för övrigt ha mer Jane Austen så kan ni hoppa in på den här länken. Där finns mycket smått och gott.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *