En Långvarig Förlovning

Vi håller oss kvar vid första världskriget och det med franska succéfilmen från 2004, “En Långvarig Förlovning“(Un long dimanche de fiançailles). Filmen nominerades till 2 Oscars och har Audrey Tautou i huvudrollen som Mathilde, som outtröttligt söker efter sin fästman som uppges vara saknad i kriget. I övriga roller hittar vi storstjärnor som Jodie Foster och Marion Cotillard. Mannen bakom “Amelie från Montmartre“, Jean-Pierre Jeunet, regisserar.

Här har vi ett romantiskt drama som är snudd på en fempoängare och så nära ett mästerverk man kan komma. Speltiden är på 133 minuter, vilket kan kännas aningen för långt, och bitvis kan handlingen upplevas som invecklad. Men helhetsintrycket är väl godkänt, med vackert, nästan sagobetonat filmfoto och en realistik handling, inte minst skildringarna av helvetet i skyttegravarna. Filmen bygger på romanen med samma namn, av Sébastien Japrisot, som utkom 1991. Synopsis och trailer har ni här…

Mathilde och Manech har varit som gjorda för varandra sedan barnsben, men separeras när första världskriget bryter ut och Manech skickas till fronten vid Somme. År 1920 väntar Mathilde desperat på ett livstecken från sin fästman Manech, trots att första världskriget är slut sedan länge. För feghet hade han och fyra andra under slaget vid Somme 1916 dömts att ge sig ut i ingenmanslandet mellan de franska och tyska skyttegravarna vid byn Bouchavesnes, och allting tyder på att alla fem dödades omgående. Mathilde ger inte upp hoppet, hon tar kontakt med de som var med vid fronten och deras anhöriga, och tar även hjälp av en privatdetektiv för att få veta sanningen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *