47 Ronin Blu-ray

Keanu Reeves kan räknas in bland de skådespelare vars karriär har hamnat i stå. Efter att ha varit ett affischnamn som ‘actionhunk’ på 90-talet, med filmer som Speed och Matrix har det inte hänt så mycket, förutom att han glimtade till i romantiska dramat “The Lake House” från 2006. Men hans namn har fortfarande viss attraktionskraft och i actionäventyret “47 Ronin” får han en ny chans att lysa igen. Det går så där.

47 Ronin i regi av Carl Rinsch bygger på legenden om de fyrtiosju Ronin, en berättelse som är vida berömd i Japan, där temat är heder och hämd. Så här bugas och bockas det i parti och minut och för att förtydliga saker och ting, så är en Ronin en herrelös samuraj. När Lord Asano(Min Tanaka) hittar den föräldralöse pojken Kai i skogen, tas han till kungadömet och fostrar av honom och när han växer upp spelas han av Keanu Reeves. Dock accepteras han inte av de andra samurajerna utan ses som en utböling och bastard, hälften brittisk, hälten japansk. Men skam den som ger sig, Kai tränar hårt på egen hand för att bli lika skicklig som de andra samurajerna och accepterad som duglig krigare. När kungadömets ledare tappar sin maktposition deporteras folket och Kai hamnar i trälskap. Oishi (Hiroyuki Sanada) sätter då ihop en grupp på fyrtiosju samurajer som är villiga att kriga mot den nya härskaren och tvingas nu acceptera Kai som medlem i gruppen.

47 Ronin är en episk äventyrsberättelse med fantasyinslag av drakar, demoner och häxor. Produktionen ser påkostad ut och är snyggt filmad, med en hel del läckra scener. Actionsekvenserna är intensiva och här får fansen av den genren helt klart sitt lystmäte. Filmen är bra precis två timmar lång, vilket känns en halvtimme för långt, för bitvis är det rejält segt. Som sig bör bjuds vi även på en kärlekshistoria, dock av det mer patetiska slaget med förbjuden kärlek mellan Kai och Lord Asanos dotter. De japanska skådespelarna i 47 Ronin pratar inte japanska utan engelska med brytning, vilket känns aningen malplacerat, men man får ta det hela för vad det är, en Hollywoodproduktion av dussinslaget.

47 Ronin är en film som har en del poänger men som i det stora hela blir en i mängden av all film som görs. Man får en stunds underhållning, sedan är filmen glömd utan att ha lämnat några eftertryck. Keanu Reeves får godkänt för sin prestation, men inte mer. Här krävs större uppryckning i framtiden om han inte ska bli förknippad i all evighet som den store 90-tals hunken.
Betyget för 47 Ronin blir knappt godkänt, en stark 2/5 kan den få,. men inte mer. Känner man för en filmkväll med samurajer och action så är det lämpligare att se om Den Siste Samurajen med Tom Cruise, alla kvällar i veckan.

47 Ronin kommer med DTS-HD Master Audio 5.1 ljud och 1080p High Definition 2.40:1 bild. Extramaterialet är på cirka 30 minuter och består av bortklippta scener och bakom kulisserna klipp.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *