Mandela-Vägen Till Frihet Blu-ray

I dag den 28 maj 2014 är det premiär för “Mandela-Vägen Till Frihet” på DVD och blu-ray och jag har sett Scanbox Entertainments blu-ray utgåva. Mandela – Vägen till frihet bygger på Nelson Mandelas självbiografi från 1994 och huvudrollen spelas av Idris Elba, som slog igenom i TV serien “Luther“, som han även fick en Golden Globe för. Naomie Harris spelar Winnie Madikizela, en av Nelson Mandelas tre fruar i hans långa liv och den som man mest förknippar med ‘fru Mandela’. Tvåfaldigt Oscarnominerade William Nicholson står för filmmanuset och regisserar gör Justin Chadwick.

Nelson Mandelas namn är i dag synonymt med kampen för frihet och kampen mot Apartheid och raslagar. Frihetskampen fördes i ANC, en organisation som bildades 1912. Mycket har ordats om Nelson Mandela och han har sannerligen levt ett långt och innehållsrikt liv(1918-2013) och det vi får i Mandela-Vägen Till Frihet är en nära två och en halv timmes komprimerad sammanfattning. Berättelsen följer Mandela från barndomen genom historiska händelser och företeelser som bussbojkotter, rivningen av Sophiatown i Johannesburg, massakrerna i Sharpville och Sowetos och tiden i fängelse på Robben Island där han satt i 18 år i en trång cell. Filmen är helt klart en historielektion i den högre skolan om Sydafrikas historia, dock skulle man vilja veta lite mer om personen och människan Nelson Mandela. Idris Elba är som klippt och skuren som Nelson Mandela, något för ‘biffig’ kanske, men det har mindre betydelse i filmens värld. Naomie Harris är här riktigt bra och visar att hon kan annat än att agera i Bondfilmer. Skådespelarinsatser av det färnäma slaget sålunda, lägg där till ett mycket vackert filmfoto och en handling som är både spännande och gripande och ni förstår att här är en helaftonsfilm inom dramagenren. Här har vi en film som även passar perfekt på en historielektion bland skoltrötta ungdomar som behöver vidga sina vyer.

Betyget för Mandela-Vägen Till Frihet blir en solklar 4/5 och naturligtvis hamnar den i kategorin DVD/Blu-raytipset. Ska det gnällas lite så kan filmen kännas aningen lång, men ett långt liv kräver ett lång film. Extramaterialt är okej, men inget att jubla över. Fem featuretter, lite om hur man gick till väga för att göra filmen samt lite annat smått och gått. Bildformatet är 2.35:1 HD och ljudet kommer med 5.1 dts HD.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *