The Salvation – Dansk Smörrebrödwestern

Italienarna har ju sin spaghetti western, den något nedlåtande benämningen på en lågbudgetfilm inom westerngenren. Trots en ringa budget blev flera filmer klassiker, som till exempel Den gode, den onde, den fule(1966), med Clint Eastwood i huvudrollen, Sergio Leone som regissör och med femfaldigt Oscarsnominerade Ennio Morricone, som stod för filmmusiken. Där har ni en treklöver som är starkt förknippad med Spaghettiwesterns. Under senare år har hela westerngenren legat lite i träda, visst det poppar upp en bra rulle då och då, men det är inget stort flöde av westernfilmer i dagens filmvärld, som mest handlar om superhjältar. Det tänker danskarna ändra på…

Danske regissören Kristian Levring har tillsammans med Oscarsvinnaren Anders Thomas Jensen skrivit manus och regisserar själv westerndramat “The Salvation“, som är inspelad i sydafrika. Denna danska produktion har i rollerna Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Mikael Persbrandt och gamle fotbollshjälten Eric Cantona. Kanske får vi i och med detta en ny genre inom filmvärlden? Cinemaholics tycker att en bra benämning kan vara Smörrebrödswestern. 🙂

Budgeten är på dryga 100 miljoner och filmens speltid hamnar på 91 minuter. När jag först hörde talas om det här projektet kluckade det en kalkon i bakgrunden, men verkligheten talar om något annat. När The Salvation hade premiär på Cannes filmfestival nyligen fick den finfin kritik och väckte stor uppmärksamhet och våran egen Mikael Persbrandt fick till och med applåder för en scen i filmen. Många imponerades av det snygga fotot och ett intelligent bildspråk, som sammantaget blir till ett visuellt ögongodis. Det tekniska arbetet får högsta betyg och handlingen är den klassiska med hedersamma män som råkar ut för skoningslösa skurkar och när det är dags för payback vänds inte andra kinden till.

Danskarna får se The Salvation på bio från och med den 22 maj. Vi i Sverige ser ut att få vänta till hösten och den 12 november innan det bjuds på gammal hederlig westernpangpang. Nordisk Film distribuerar.

Någon kallade det här projektet för Once Upon A Time in the West, Danish-style och varför inte. När ni läser igenom synopsis och ser filmens riktigt snygga trailer där filmmusiken sitter som en smäck, så kanske ni tycker som mig? Det här är ingen kalkonrulle, här kan danskarna ha något stort på gång…

The Salvation är en hyllning till den klassiska westernfilmen, inspirerad av de nordiska sagorna. Det är en episk berättelse om krossade drömmar, förlorad kärlek och hämnd.
Filmen utspelar sig på 1870-talet i hjärtat av USA bland bosättare och laglösa. Den danska emigranten John (Mads Mikkelsen) har väntat i år för att få sin fru och son till USA. När de äntligen kommer, så blir de utsatta för ett fruktansvärt brott. John slår i sorg och maktlöshet ihjäl gärningsmannen. Den dödade mannens bror är den hänsynslösa överste Delarue, som terroriserar staden Black Creek. Han kommer inte att sky några medel för att hämnas. Förrådd och utfryst av samhället måste John förvandlas från en fredlig bosättare till en orädd krigare för att rädda staden och finna frid.

Distributör: Studio S Entertainment.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *