Kvinnorna på sjätte våningen

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag skaffat “Kvinnorna på sjätte våningen” på DVD och även sett den. Det visade sig vara en riktigt gemytlig pärla, ett stycke fransk feelgood om man så vill.

Vi befinner oss i Paris 1962. Aktiemäklaren Jean-Louis Joubert bor med sin fru Suzanne i ett hus han ärvt av sina föräldrar. Där lever han ett liv i grått med tristessen som ständig följeslagare. På sjätte våningen bor en brokig skara gästarbetande spanjorskor i spartanska rum och med en gemensam toalett som korkat igen och som det är en ständig kö till. En dag dyker den unga Maria upp för att hälsa på sin moster som är en av gästarbetarna. Paret Joubert som nyligen sparkat sin gamla hushållerska anställer Maria.

Hon har snart med sin positiva läggning, härliga leende och förmåga att koka ägg på rätt vis öppnat upp herr Joubert som med tiden börjar få starkare känslor för henne. Mer och mer dras han till Maria och samvaron med de övriga spanjorskorna får honom att inse att det finns annat bakom en tråkig, högborglig vardag. Och snart hamnar han själv på sjätte våningen…

Det här är en livsbejakande och underhållande skröna som Regissören Philippe Le Guay och manusförfattaren Jerôme Tonnerre snickrat ihop. Fransk feelgood som ger oss insikten att det aldrig är för sent att vakna upp.

På IMDB har “Kvinnorna på sjätte våningen” 7,1/10. Av mig får den 4/5
Distributör: Atlantic Film


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *