Philomena Bluray

Det fantastiska dramat Philomena har avhandlats rejält här på cinemaholics, dessutom har tre glada filmfantaster haft turen att vinna filmen på bluray i en tävling här på bloggen. Releasen för Philomena, med Judi Dench i sitt esse, har release i morgon onsdag, 16 april och jag har sett Scanbox Entertainments blurayuygåva.

Filmen är baserad på boken The Lost Child of Philomena Lee av Martin Sixsmith och bygger på verkliga händelser. När Philomena Lee blir gravid som tonåring på Irland 1952 skickas hon till Sean Ross Abbey, ett katolsk hem för ogifta mödrar i Tipperary, där ses hon som en fallen kvinna. Philomena föder en pojke och hon får vårda honom under tre år tills kyrkan tar pojken från henne och säljer honom , liksom otaliga andra barn, till Amerika för adoption . Dessutom Tvingas Philomena att underteckna en förbindelse att aldrig försöka leta efter sitt barn igen.

Senare flyttar hon till England, gifter sig och bildar familj, men behåller den tragiska händelsen för sig själv och berättar inte för någon. De närmaste femtio åren söker Philomena i hemlighet efter pojken, ovetande om att även han sökte efter henne från andra sidan Atlanten. Philomenas son blev i USA Michael Hess, växte upp till en toppadvokat i Washington och en ledande republikansk tjänsteman i Reagan och Bush administrationen. Men han var en homosexuell man i ett homofobiskt parti, där han var tvungen att dölja inte bara sin sexualitet, men även att han hade aids.
År 2004 träffar Philomena Martin Sixsmith(Steve Coogan) och tillsammans försöker de efterforska om hennes son. Det man finner är att att han, med liten tid kvar att leva, rest till Irland och klostret där han föddes för att desperat söka efter sin biologiska mor och för att vädja till nunnorna att avslöja namnet på henne, innan hans tid på jorden är förbi. Men nunnorna vägrar…

Mer gripande än så kan det inte bli på film och det som gör Philomena till ett sådant fantastiskt drama, tragiskt men ändå hoppfullt, är just det faktum att det vi får berättat inte är någon fiktion, utan det har verkligen hänt. Det är en grym verklighet som presenteras, full av ondska och religiöst hyckleri. I guds namn spärrades tusentals unga gravida flickor in på nunnekloster i Irland, där tvingades de slavarbeta i åratal och belöningen blev att tvingas bevittna hur abbedissan tog deras barn och sålde till högstbjudande. Berättelsen om Philomena må vid första anblicken kännas allt för tragisk och smärtsam att ta i, men det är en fängslande historia om mänsklig kärlek och förlust och med ett lysande skådespel. Paret Judi Dench och Steve Coogan är varandras ytterligheter i sina karaktärer, men samspelet mellan dem är i världsklass och mitt i all tragik levereras ändå en hel humor i många replikskiften. Philomena Lee håller så att säga inte tand för tunga, trots att hon är starkt präglad av irländska religiösa konventioner.

Stephen Frears håller i taktpinnen och det är en rutinerad herre som vet hur en slipsten ska dras och på ett mästerligt vis ‘knyter’ han samman dessa två udda karaktärer, Philomena Lee och Martin Sixsmith, som kommer från vitt skilda samhällsklasser, till ett vinnande team. Betyget för Philomena kan inte bli annat än 5/5 och naturligtvis en placering i kategorin DVD-Bluraytipset.

Extramaterialet består av kommentatorspår och en bakom kulisserna historia, The Journey of Philomena Lee och om hur man gick till väga för att skapa filmen. Ska jag gnälla lite på detta mästerverk så är det över bilden. Jag gillar inte den ‘softade’ tonen, om det är ett filmknep för att skapa en viss känsla eller bara dålig bluraykvalitet, låter jag vara osagt, men jag föredrar knivskarp bild.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *