The Best Of Bogart Collection

Det finns mycket att säga om amerikanske skådespelaren Humphrey Bogart(1899-1957), men allt kan inte göras i det här anspråkslösa inlägget. Nämnas kan i varje fall att Warner Brothers i dagarna släppte samlingsboxen “The Best Of Bogart Collection” med fyra av hans bästa filmer på bluray. Tyvärr har jag ingen info om när eller om boxen släpps i Sverige med svensk undertext, men samtliga filmer finns att köpa separat om man känner sig hugad. Filmerna är “The Maltese Falcon“(1941), “Casablanca“(1942), “The Treasure of the Sierra Madre“(1948) och “The African Queen“(1951)

Personligen fungerar det hjälpligt för mig utan svensk text och priset jag får betala för boxen på Amazon är i runda slängar 230 kronor plus frakt.

Humprey Bogart blev en filmikon redan under sin levnad och i dag är han en av Hollywoods stora legender. 86 filmer hann han med innan han dog i strupcancer den 14 januari 1957, 57 år gammal. Trots alla tunga roller han hade i karriären blev han inte premierad allt för ofta. Det han fick med sig i bagaget är tre Oscarsnomineringar, där han 1952 vann en Oscar för bästa skådespelare i en huvudroll i The African Queen.

Första långfilmen för Bogarts del kom 1930 i kriminalaren “Up The River” och den sista filmrollen blev som Eddie Willis i film noir rullen “Storstadsdjungel“(1956) och då var han svårt märkt av sin sjukdom. Slutligen kan man säga att han skapade en smärre skandal i Hollywood när han som 45-åring, i maj 1945, gifte sig med den då 20-åriga Lauren Bacall. Äktenskapet varade i nära 12 år, fram till Bogarts död och som en liten fotnot kan nämnas att Lauren Bacall är still going strong än i dag, 90 år gammal och spelar för tillfället in kriminalfilmen “Trouble Is My Business

Lite kort om filmerna i boxen: I “The Maltese Falcon” i regi av John Huston får vi en historia som utspelar sig I San Francisco och där jobbar privatdetektiverna Sam och Miles. De får i uppdrag att hitta Ruth Wonderlys syster som är försvunnen. Miles tar hand om fallet men hittas snart död och hans partner misstänks för mordet men Ruth verkar inte riktigt vara den hon utger sig för?

The Treasure of the Sierra Madre“: Också den i regi av John Huston. Det finns guld i bergen och girighet i männens hjärtan. De kommer närmare och närmare sin skatt men längre och längre bort från lagen. Dodds (Humphrey Bogart) och Curt (Tim Holt) är arbetslösa och tillsammans med den rutinerade före detta guldgrävaren Howard, beger de sig till Sierra Madre för att leta efter guld. Det är en tuff natur och deras egen girighet växer och blir snart deras största fiende. De båda vännerna gör allt för att komma först till guldet och blir istället bittra fiender.

I “The African Queen” spelar Bogart mot Katharine Hepburn och det slår gnistor om paret. John Huston regisserar igen och Afrikas drottning är en illa medfaren liten ångbåt vars skeppare ombord är den gindrickande kanadensaren Charlie Allnut. När första världskriget når ända in i djungeln får han som passagerare ungmön och missionären Rose.

Och slutligen, den stora klassikern med vår egen Ingrid Bergman, “Casablanca“. Filmen var nominerad till 8 Oscars och vann 3. Handlingen är den att Rick Blaine, som säger en nattklubb i Casablanca, upptäcker att hans gamla flamma Ilsa(Ingrid Bergman) är i staden tillsammans med sin man, Victor Laszlo. Victor är en ledare inom motståndsrörelsen, och med tyskarna på jakt efter honom vet Ilsa att Rick kan hjälpa de båda ut ur landet men tänker han göra det? Vi tar en titt på trailern…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *