Den Stora Hembiträdesboxen – Filmnostalgi På Hög Nivå

Studio S Entertainment fortsätter sitt fina arbete med att ge oss gamla klassiker på DVD. Förra hösten släpptes “Den Stora Pilsnerboxen” med 6 klassiska pilsnerfilmer samtliga i nyscannade digitala kopior baserade på restaurerat och bevarat filmmaterial ur Svenska Filminstitutets arkiv.

Nu är man på gång igen med nästa box, “Den Stora Hembiträdesboxen” där man samlat fyra av de allra bästa hembiträdesfilmerna. Filmer som tar oss med in i filmhistoriens aptitretande köksregioner och låter oss stifta bekantskap med gamla ‘rivjärn’ och ‘huskors’ som Dagmar Ebbesen, Hjördis Petterson och Julia Caesar. Den Stora Hembiträdesboxen får premiär den 14 maj 2014.

Hon var bitsk, rättfram och domderande. Samtidigt hade hon ett hjärta av guld och en stor portion humor. Så skildrades hembiträdet ständigt på film under 1930- och 1940-talet. Hon var det svenska folkhemmets stöttepelare nummer ett! Den starka rollkaraktären klarade alla typer av biffar, från stekta till mer hårdkokta, och biopubliken älskade henne så mycket att hon fick en egen filmgenre. Populariteten hängde mycket ihop med den folkkära skådespelerskan Dagmar Ebbesen som får anses som drottningen inom genren.

Samtliga fyra filmer nedan introduceras av skådespelerskan Sissela Kyle. Dessutom innehåller boxen över tre timmars extramaterial. Det här blir ett måste för filmnostalgiker…

Vi Hemslavinnor
Dagmar Ebbesen var svensk films bästa hembiträde som under en bister yta hade ett hjärta av guld. Här hamnar hon i en familj där frun i huset kanske inte är av bästa slag. Av Schamyl Bauman med Dagmar Ebbesen, Karl-Arne Holmsten och Hjördis Petterson. Från 1942.

Sussie
Författaren Harry Hellberg skriver ett bittert angrepp på hela kvinnosläktet i en bok, som utsätts för motangrepp av Sussie Blom i Extraposten. Harry behöver ett hembiträde och Sussie svarar på hans annons. Av Arne Mattsson med Marguerite Viby, Gunnar Björnstrand, Erik ”Bullen” Berglund. Från 1945.

Bröderna Östermans Huskors
Bröderna Österman har kommit underfund med att de behöver en hushållerska på sin gård. Äldste brodern Kalle reser till stan och återvänder med den unga och moderna Anna. Av Ivar Johansson med Emy Hagman, Adolf Jahr, Artur Rolén, John Elfström. Från 1945

Kristin Kommenderar
Huskorset Kristin kommer till en ung trångbodd läkarfamilj med tre barn. Med sitt goda hjärta och riviga sätt löser hon de flesta av familjens vardagsproblem. Av Gustaf Edgren med Dagmar Ebbesen, Gunnar Björnstrand, Wanda Rothgardt, John Elfström. Från 1946.

Cinemaholics återkommer till Den Stora Hembiträdesboxen i maj med en stor genomgång. Här ett klipp från Kristin Kommenderar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *