Mary Poppins 50th Anniversary Edition Bluray

Jag har ägnat drygt två timmar, i nostalgins tecken, åt Walt Disneys klassiker från 1964, “Mary Poppins“. Filmen släpps på onsdag den 26 mars i en restaurerad nyutgåva på bluray, “Mary Poppins 50th Anniversary Edition” och här kan man säga direkt att det är köpläge, inte bara för fanatiska filmfantaster. Det är sålunda 50-års jubileum för Mary Poppins i år, dock gick inte filmen upp på de svenska biograferna förren i augusti 1965. Mary Poppins räknas som Walt Disneys förnämsta verk och kronan på hans karriär, vilket också visades på Oscarsgalan 1965 då filmen var nominerad till hela 13 Oscars och vann 5.

Filmen är baserad på de fyra böckerna om barnflickan Mary Poppins av den australiensiska författarinnan Pamela L. Travers och det får extra aktualitet i år i och med Disneys ”Saving Mr Banks”, som ger bakgrunden till hur Mary Poppins blev en spelfilm. Walt Disney ägnade 20 år åt jakten på filmrättigheterna till PL Travers populära roman, ”Mary Poppins”, en strävan han började på 1940-talet som ett löfte till sina två döttrar. Den brittiska författarinnan P.L Travers var inte alls pigg på att släppa i från sig sin ‘älskling’ till filmindustrin.

Mary Poppins är en musikal och speltiden är lång för att vara en familjefilm, hela 139 minuter. I rollen som Mary Poppins ser vi Julie Andrews och i övriga roller bland andra Dick Van Dyke och David Tomlinson. För regin står Robert Stevenson. Handlingen utspelar sig i London år 1910. I centrum står familjen Banks som består av pappan, den stränge bankdirektören George, en mamma som är fullt upptagen med suffragettrörelsen och så barnen Jane och Michael. Pappan har sina egna ideer om vad som är lämplig barnuppfostran och den är strikt och disciplinerad, sång, dans och onödigt spring i benen tillåts icke. Familjen har avverkat flera barnflickor, där ingen passat in på faderns hårda krav. Han sätter in en annons i The Times med sina strikta krav, men det har även hans barn gjort och de har helt andra önskemål.

Så småningom träder Mary Poppins in i handlingen, svävandes ner från himlen med sitt paraply som fallskärm ringer hon på dörren och hon är minst sagt okonventionell och magisk ska det visa sig. Hon kan göra varje tråkig syssla till en rolig lek, hon städar barnkammaren med trolleri, åker nedför ledstången till trapporna och tar barnen med på en lång rad fantastiska upptåg. Mary Poppins är helt enkelt den perfekta barnjungfrun enligt barnen Jane och Michael.

Mycket av tjusningen med Mary Poppins är den att tecknade figurer sjunger, dansar och agerar tillsammans med de levande skådespelarna, vilket var ett nytt grepp på film. Filmen är full av sång och musik, med klassiker som ‘En stor nypa socker'(A Spoonful of Sugar), ‘En så’n rolig dag’ och ‘Superhärlifraggellistighäxlikhalledosen’. Här är allt sammanfattat i originaltrailern från 1964, som dock inte gör blurayutgåvan rättvisa kvalitetsmässigt.

Det är en oskuldsfull och bekymmersfri tillvaro som skildras i Mary Poppins, precis som barndomen ska vara och det är extra relevant i dagens moderna samhälle. Sensomoralen i filmen kan man säga är den att man inte ska bekymra sig allt för mycket för morgodagen och att barndomen ska vara en förgylld tillvaro där barn tillåts vara barn.

Även om det unga biogardet är van med actionladdade filmer som Turbo, Bilar och flygplan, så tror jag att Mary Poppins kan vara tilltalande även i dag, så pass magisk är den fortfarande. Om inte annat så behövs en motpol mot all mainstreamaction som smyger sig ned i åldrarna och där har Mary Poppins en klar funktion att fylla. Det kan kanske anses vara aningen för lång, nästan två och en halv timme, vilket kan framkalla lite gnuss i rumpan på dagens kids. I det stora hela är Mary Poppins en film som håller än i dag och för mig är det en 4/5 i betyg inom genren familjefilm och filmen är ett måste i en Disneysamling.

Mary Poppins 50th Anniversary Edition har perfekt ljud och bild, här har Disney verkligen lyckats med restaureringen till blurayformatet. Speltiden är som sagt 139 minuter och utgåvan kommer med flera ljudspår, så väl originalengelskan samt svenska. Bildformatet är 16:9 Widescreen 1.66:1 och det engelska ljudspåret är DTS 5.1 HD MA, dock är det svenska ljudspåret endast Dolby Digital 5.1, vilket har mindre betydelse. Extramaterialet är mer än väl tilltaget och får det att vattnas i munnen på en cineast och det tar åtskilliga timmar att titta igenom. Det är allt från Sing a long till kortdokumentären Mary Poppins From Page To Stage. Mest förtjust är jag personligen i filmerna The Making Of Mary Poppins och bakom kulisserna klippen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *