Tombstone – En Legendarisk Westernfilm

På westernfronten intet nytt, så då får man leta i gömmorna efter klassiker…

Få städer är så mytomspunna som Tombstone i sydöstra delen av den amerikanska delstaten Arizona. Staden ansågs vara en av de dödligaste städerna i västern under senare delen av 1800-talet. Här utspelades den kända revolverstriden vid O.K. Corral.

I den klassiska westernrullen från 1993, “Tombstone” skildras ett stycke amerikansk westernhistoria där vi får möta kända westernlegender som bröderna Earp och Doc Holiday. Tombstone är en riktigt bra westernfilm med alla de klassiska westerningredienserna och vi får bland annat återuppleva den legendariska duellen och uppgörelsen vid O.K. Corrall. Filmen är full av ‘bad guys’ som gör allt för att göra livet surt för dem som vill ha lag och ordning i den våldsamma staden, och naturligtvis, som sig bör i en klassisk western, finns det en skön kvinna att slåss för.

I Tombstone spelar Kurt Russell den legendariska sheriffen Wyatt Earp som här har dragit sig tillbaka och gett sig till Tombstone för att få lite lugn och ro. Med sig har han sina bröder Virgil och Morgan och alla har tänkt sig en lugn tillvaro i staden, med sina fruar. Naturligtvis blir det inte som man tänkt sig, utan man får fullt upp med kriminella gäng, boskapstjuvar och mördare. Till slut måste man agera och göra allt man kan för att upprätthålla lagen i Tombstone, så sheriffstjärnorna åker på igen. Till sin hjälp har bröderna även Doc Holiday, en lungsjuk, pokerspelande, försupen revolverman, spelad av Val Kilmer. Virgil Earp spelas av Sam Elliott och Morgan Earp av Bill Paxton. I filmen finns det som sagt en kvinna som sticker ut och som Wyatt Earp får ett gott öga till, teateraktrissen Josephine Marcus och hon spelas av Dana Delany.

Tombstone får en solklar 4/5 i betyg av Cinemaholics och filmen hamnar under kategorin DVD/Bluray tipset. Blurayutgåvan har bra kvalitet med riktigt bra ljud och knivskarp bild och här kan ni få en bild av vad det hela går ut på i denna actionladdade westernfilm…

Fotnot: Tombstone har i dag cirka 1600 invånare och stadens tempo är betydligt lugnare än på 1880-talet.
Revolverstriden vid O.K. Corral utspelades sig den 26 oktober 1881. Det var en onsdagsmorgon på en ledig tomt bakom ett stall. Nio män drabbade samman i en eldstrid som varade i 30 sekunder. På de sekunderna avfyrades 30 skott och tre av männen fick sätta livet till. Delar av striden utkämpades även på gatan Fremont Street framför tomten. De män som deltog var Wyatt Earp, Morgan Earp, Virgil Earp och Doc Holliday som stred mot Billy Claiborne, Frank McLaury, Tom McLaury, Billy Clanton och Ike Clanton. Frank och Tom McLaury samt Billy Clanton dödades.

Trots att Wyatt Earp var med i flertalet skottlossningar undkom han alltid helt oskadd. Under senare delen av sitt liv arbetade han i Hollywood som teknisk rådgivare vid inspelningar av olika västernfilmer. Han avled i Los Angeles 1929, 80 år gammal och flera berömda västernskådespelare bar Earps kista under hans begravning.

Doc Holliday var tandläkare och revolverman. Han dog av tuberkulos på ett sanatorium i november 1887 och begravdes på Linwoods pionjärkyrkogård.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *