The Princess Bride Bluray

Jag har tittat igenom 20th Century Fox blurayutgåva av kultklassikern och fantasyäventyret “The Princess Bride“(Bleka Dödens Minut). Filmen hade Sverigepremiär i oktober 1988 och bygger på William Goldmans bok med samma namn. Bleka Dödens Minut regisseras av Oscarnominerade mästerregissören Rob Reiner (“När Harry mötte Sally”, “Stand by me” och “På heder och samvete”). I rollerna hittar vi Robin Wright, Peter Falk, Fred Savage, Billy Crystal(Mirakel Max), Mandy Patinkin och Chris Sarandon som Prince Humperdinck.

Prinsessan Smörblomma och drängen Westley blir förälskade, men han måste ge sig av ut i världen. Efter en tid får Smörblomma besked om att Westley har blivit dödad av den fruktade piraten Roberts. Av förtvivlan accepterar hon prins Humperdincks frieri. Hon kidnappas av tre män, Vizzini, Inigo Montoya och Fezzik. De förföljs av en man i svart. En efter en övervinner han männen för att sedan rädda Smörblomma. Musiken till filmen skrevs och producerades av Mark Knopfler.(Dire Straits) och låten ‘Storybook Love’, framförd av Villy DeVille, Oscarsnominerades.

The Princess Bride är en film som kom dryga tio år innan Sagan Om ringen och Harry Potter filmerna och den är inte lika tekniskt tillspetsad som dessa. Här fokuserar man på sagoäventyret i första hand och inte tekniska specialeffekter, vilket kan kännas väl så befriande i dagens filmvärld, full av superhjältar. Filmen har en familjär och lättsam berättarton utan krångel och det bjuds på djärva hjältedåd, bestialiska monster, mäktiga svärdsdueller, bortrövade prinsessor och ondskefulla skurkar, precis som det ska i sagornas värld. När jag slog mig ned för att se The Princess Bride fick jag en känsla av söndagsmatiné, filmerna man tog hojen och cyklade ned till biografen för, som liten grabb. Filmerna fulla med äventyr, men utan onödigt våld och annat mambo jambo. Om jag säger Ivanhoe på nyårsdagen, så förstår ni vad jag menar.

Jag kan tänka mig att en liten ‘filmknodd’ i dag tycker att Bleka Dödens Minut, är just det, lite blek. Men ge den en chans, personligen, nostalgiker som man är, tycker jag att filmen har lite att ge även i dag och slänger in den på DVD/Bluray tipset och ger den en stark 3/5 i betyg. Dessutom är priset acceptabelt, under hundringen för denna blurayutgåva som dessutom har ett sevärt extramaterial med bland annat intervjuer med filmens skådespelare och regissör, som ser tillbaka på inspelningarna och ger oss ytterligare kött på benen.

Slutligen lite kuriosa: Lite nostalgisk blir man allt när man ser Fred Savage och Peter Falk i rollerna som farfar och sonson. Dessa bägge medverkade ju i två TV Serieklassiker av stora mått. Fred Savage i “En Härlig Tid“(1988-1993) och Peter Falk är ju “Columbo“(1968-2003). Filmens regissör Rob Reiner är en mångsysslare och hamnar ofta framför kameran. Några av er känner igen honom som Max Belfort, pappa till Leonardo DiCaprio i “The Wolf Of Wall Street.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *